Administraţia locală, alertată de numărul mare de persoane înecate
Persoanele care se scaldă în afara zonelor de agrement îşi pun viaţa în pericol, a spus luni, 6 iulie, la şedinţa operativă de la Primărie, viceprimarul mun. Chişinău, Vlad Coteţ. Funcţionarul a reiterat ideea preluării staţiilor de salvare de către Direcţia situaţii excepţionale. Actualmente acestea sunt administrate de Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi, transmite Info-Prim Neo.
Numărul mare de persoane înecate a alertat administraţia locală. Săptămâna trecută specialiştii Direcţiei situaţii excepţionale din mun. Chişinău au efectuat un control al zonelor de odihnă din municipiu. Verificările au arătat că toate plajele din zonele de agrement din capitală sunt pregătite şi dotate pentru acordarea primului ajutor în caz de înec.
Şeful Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi, Eliferie Haruţa, a menţionat că în preajma bazinelor acvatice din municipiu sunt amplasate panouri informative privind interzicerea scăldatului şi starea acestora. La fel, sunt indicate zonele supravegheate de echipele de salvatori. Persoanele care riscă să se scalde în afara plajelor amenajate se află în pericol, deoarece aceste zone nu sunt supravegheate.
O altă problemă pentru asigurarea ordinii publice în preajma zonelor de odihnă, potrivit lui Haruţa, este lipsa parcărilor din apropierea zonelor verzi. „Problema maşinilor parcate neautorizat nu poate fi soluţionată nici chiar cu implicarea poliţiei, deoarece lipsesc spaţii pentru aceste scopuri”, a menţionat funcţionarul.
Viceprimarul Nistor Grozavu, care pe perioada campaniei electorale îndeplineşte atribuţiile primarului general, a solicitat Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi şi Direcţiei arhitectură şi urbanism să identifice locuri pentru parcare în preajma bazinelor acvatice şi a zonelor de odihnă.