Administraţia în Drochia ar fi mai eficientă dacă toţi candidaţii ar trece un concurs de management. ALEGERI 2015

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Drochia
---

Raionul Drochia are 28 de primării pentru cele 40 de localităţi. Populaţia totală a raionului este de peste 80 de mii de locuitori.

Apreciind activitatea autorităţilor locale din ultimii 4 ani şi dacă au fost onorate promisiunile electorale din campania anterioară, Marin Grigoraş, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Fenix” din Drochia, a spus că în unele sate s-au făcut foarte puţine lucruri, pe când în altele autorităţile locale s-au implicat activ în soluţionarea problemelor comunităţii. În satul Mândâc, de exemplu,  drumurile au fost reparate în variantă albă, iar în Cotova va fi reconstruită o biserică foarte veche cu valoare de monument. Majoritatea satelor din raion au fost iluminate, iar în oraşul Drochia au fost reconstruite trotuarele şi reparată o porţiune de drum. Toate lucrările au fost făcute cu banii obţinuţi din proiecte. Lucrurile la nivel local ar merge mai bine prin implicarea cetăţenilor. „La noi oamenii s-au obişnuit să dea vina pe guvernare, dar trebuie să pornim de la noi, prin a opri corupţia şi cumătrismul. Peste tot e corupţie, chiar şi mai mult la nivel local, unde funcţionarii nu sunt în vizorul presei”, a spus activistul.

Marin Grigoraş crede că administraţia locală ar fi mai eficientă dacă cei care candidează la funcţia de primar ar trece un concurs în care să demonstreze abilităţile de manager, de gestionare a banilor publici, dar şi de aplicare la proiecte de investiţii. Descentralizarea puterii ar fi foarte importantă pentru localităţile din Moldova, mai ales pentru instituţiile de nivel local care au trecut la autofinanţare şi duc lipsă de bani. O reformă care să presupună unităţi administrativ-teritoriale mai mari ar permite să se facă economii prin reducerea personalului administrativ.

ONG-istul spune că raionul Drochia are nevoie de proiecte de modernizare a drumurilor, majoritate fiind în stare avansată de degradare. O necesitate sunt şi iniţiativele sociale, în special pentru copiii social-vulnerabili. Peste 200 de copii din raion trebuie scoşi urgent din familii, pentru că sunt în pericol, dar nu există forme adecvate de plasament. Autorităţile locale nu au bani pentru a iniţia proiecte de acest gen, acum practic toate acumulările în bugetul raionului sunt pentru achitarea ratelor unui credit accesat mai devreme pentru modernizarea spitalului.

Cât priveşte aşteptările de la alegerile locale din 14 iunie, Marin Grigoraş spune că nu este prea optimist în lumina ultimilor evenimente din sistemul bancar, subliniind că actualul sistem de conducere este putred şi e nevoie de ajutor din afară pentru a-l restructura.

Alina Marin, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.