Aderarea României la zona Schengen poate aduce şi beneficii, şi pierderi Moldovei
Aderarea României la spaţiul Schengen ar putea aduce atât beneficii, cât şi probleme Republicii Moldova, susţin autorii studiului „Impactul aderării viitoare a României la zona Schengen asupra Republicii Moldova”, prezentat miercuri, 9 noiembrie, transmite Info-Prim Neo.
Studiul, elaborat de Centrul analitic „Expert Grup”, tratează aderarea României la spaţiul Schengen prin prisma a trei aspecte: politic, economic şi social.
Unul din autorii studiului, Denis Cenuşă, spune că aderarea României la spaţiul Schengen va aduce beneficii operatorilor de turism şi transportatorilor, odată cu eliminarea frontierei între România şi Ungaria. Totodată, înăsprirea condiţiilor de intrare în România ca destinaţie finală ar putea redirecţiona fluxurile turistice spre ţări ce au oferte comparabile, însă au regimuri de viză mai permisive.
„Eliminarea frontierei româno-ungare în cazuri de tranzit spre UE ar reduce semnificativ costurile financiare şi de timp pentru transportatorii moldoveni. Iar efectele asupra fluxurilor migraţioniste vor fi mai mult decât minore. Ţinând cont de faptul că România nu este principala destinaţie pentru migranţii moldoveni, aderarea acesteia la Schengen nu va schimba profund această optică”, a spus Denis Cenuşă.
Studiul arată că din perspectivă socială, odată cu aderarea României la zona Schengen, vom asista la o eventuală creştere a atracţiei pentru cetăţenia românească, ca urmare a oportunităţii largi de călătorie în Europa oferit de actul de identitate eliberat de statul român. „Aderarea României la acest spaţiu va ridica şi problema taxei de vize pentru România, care urmează să fie ca a celor pentru ţările din zona Schengen, de 35 de euro. Astfel acest fapt poate avea repercursiuni, având în vedere că nu toţi îşi permit această sumă”, a spus Denis Cenuşă.
Potrivit autorului, posibilitatea introducerii unor condiţii mai aspre la acordarea vizelor pentru cetăţenii statelor terţe, odată cu aderarea României la spaţiul Schengen, reprezintă originea efectelor negative din perspectivă politică. Înăsprirea condiţiilor de eliberare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni poate genera sentimente de frustrare şi anxietate printre rândurile populaţiei Republicii Moldova. „Impunerea unor reguli mai severe de către autorităţile române poate fi percepută eronat de către populaţia din Moldova, poate amplifica sentimentele anti-româneşti”, subliniată Denis Cenuşă.
Studiul a fost prezentat Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană. Deputatul PCRM, Grigore Petrenco, a declarat în cadrul prezentării studiului că Republica Moldova ar trebui să insiste pe segmentul liberalizării regimului de vize cu UE, înainte ca România să adere la zona Schengen. Grigore Petrenco este de părere că dacă situaţia va fi inversă, atunci Republica Moldova ar avea mai mult de pierdut pe diferite segmente.
Eugen Revenco, expert al Asociaţiei pentru Politică Externă, spune că este prematur să prognozăm consecinţele nefaste pentru Republica Moldova odată cu intrarea României în zona Schengen, din moment ce nu cunoaştem dacă vor fi impuse anumite condiţii drastice la eliberarea vizelor pentru ţara vecină.
Studiul „Impactul aderării viitoare a României la Zona Schengen asupra Republicii Moldova” prezintă şi o serie de acţiuni recomandate autorităţilor moldoveneşti pentru ca procesul de adoptare să decurgă fără probleme. Studiul arată că este nevoie de o monitorizare a acordurilor implementate, în special a acordului privind micul trafic la frontieră. De asemenea, se recomandă asigurarea transparenţei şi informării exhaustive a cetăţenilor moldoveni asupra aderării României la Schengen.
Perspective de aderare a României la zona Schengen au fost amânate pentru anii 2012-2013.