ADEPT propune amendarea cadrului legal privind transparenţa decizională

Asociaţia pentru democraţie participativă (ADEPT) a formulat un set de recomandări pentru amendarea cadrului legislativ cu scopul îmbunătăţirii transparenţei decizionale a instituţiilor statului. Propunerile au fost prezentate într-o conferinţă de presă la IPN.

Experţii ADEPT consideră că este necesar să fie concretizate domeniile care nu cad sub incidenţa Legii cu privire la transparenţa decizională. E nevoie de completat legislaţia cu prevederi care ar asigura expres plasarea pe paginile web ale autorităţilor publice a proiectelor de decizii şi materialelor aferente acestora, inclusiv a notelor informative.

De asemenea,experţii subliniază că e necesar de prevăzut modalitatea prin care se aduce la cunoştinţa publicului motivele pentru care s-a considerat că organizarea de consultări nu este necesară. O sugestie vizează şi îmbunătăţirea mecanismului de control şi sancţionare, prin precizarea încălcărilor şi sancţiunilor aplicabile.

Potrivit directorul ADEPT, Igor Boţan, cadrul naţional menit să asigure transparenţa în procesul decizional nu a progresat.

Propunerile de îmbunătăţire a acestuia au fost formulate în studiul „Transparenţa decizională în activitatea autorităţilor administraţiei publice centrale de specialitate”,  elaborat în cadrul proiectului „Parlament şi Guvern deschis: consolidarea transparenţei prin participare publică”. Proiectul este implementat de Asociaţia ADEPT, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei.

  • igor botan despre necesitatea amendarii legislatiei privind transparenta decizionala.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.