ADEPT, despre cum şi-au onorat partidele promisiunile electorale în domeniul sănătăţii

Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) a lansat un proiect în care analizează gradul de realizare a promisiunilor electorale făcute de către partidele de la guvernare. Cele mai multe promisiuni electorale în 2010 privind domeniul sănătăţii au fost făcute de Partidul Democrat – 8 la număr, Partidul Liberal a făcut 7 promisiuni, în timp ce Partidul Liberal Democrat, căruia i-a revenit conducerea Ministerului Sănătăţii, nu a făcut nicio promisiune legată de acest domeniu. Analizele experţilor sunt publicate pe site-ul promis.md.

Potrivit ADEPT, per total promisiunile electorale făcute de către politicieni la scrutinul trecut au fost realizate în volum satisfăcător. Polina Panainte, membru al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, a comunicat, într-o conferinţă de presă la IPN, că partidele aflate la guvernare au promis oferirea de facilităţi în domeniul sănătăţii pentru diferite grupuri de cetăţeni, printre care sunt mamele neîncadrate în câmpul muncii care îngrijesc copii până la 3 ani, înregistrate oficial în calitate de şomer, dar şi ieftinirea poliţei de asigurare medicală pentru tinerii  până în 30 de ani. De asemenea, concurenţii electorali au promis modernizarea infrastructurii medicale, majorarea salariilor medicilor şi promovarea reducerii consumului de alcool şi tutun.

Expertul menţionează că  în perioada actualei guvernări, preţurile la medicamente au fost păstrate la un nivel acceptabil. De asemenea, a crescut nivelul de finanţare pentru ocrotirea sănătăţii. În perioada 2010–2014, în sectorul de sănătate au fost lansate 63 de proiecte finanţate de partenerii internaţionali de dezvoltare, cu un buget total de 91,5 milioane de euro. Au fost construite sau reparate capital peste 60 de centre de sănătate din zona rurală, s-a construit un bloc chirurgical nou la Spitalul Clinic Republican etc. De asemenea, s-au îmbunătăţit serviciile acordate mamei şi copilului, fiind realizate un şir de măsuri ce ţine de fortificarea infrastructurii secţiilor de ginecologie, obstetrică şi pediatrie.

Totodată, subliniază Polina Panainte, nu s-a reuşit o majorare esenţială a salariilor medicilor, care pe fonul ratei inflaţiei şi măririi indicelui preţurilor de consum rămân a fi de 2 ori mai mici decât salariile din domeniile activităţilor financiare, de asigurări şi a tehnologiilor informaţionale. Se consideră nesatisfăcătoare performanţa în îndeplinirea promisiunii de a reduce numărul fumătorilor şi incidenţa alcoolismului, Moldova fiind în topul ţărilor cu cel mai înalt consum de alcool pe cap de locuitor, iar în ultimii ani numărul femeilor fumătoare s-a triplat. Expertul ADEPT a subliniat că încă nu s-au soldat cu rezultate politicile de formare, motivare şi plasare în câmpul muncii a cadrelor medicale, pentru stoparea exodului de cadre din sistemul de sănătate, înregistrându-se chiar o micşorare a asigurării cu cadre medicale a populaţiei.

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a subliniat că PLDM a fost cel mai rezervat partid în ceea ce ţine promisiunile legate de domeniul sănătăţii, dar după ce guvernarea instituţiei de profil i-a revenit a trebuit să-şi asume promisiunile colegilor de coaliţie. Igor Boţan le recomandă politicienilor să facă promisiuni în domeniile în care ştiu că au persoane foarte bine pregătite care vor face faţă reformelor necesare.

  • polina panainte despre promisiunile in domeniul sanatatii.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.