ADEPT, despre cum şi-au îndeplinit partidele promisiunile electorale în domeniul educaţiei

Actorii electorali şi-au respectat parţial promisiunile în domeniul educaţiei făcute în campania pentru alegerile parlamentare din 2010. În ansamblu, gradul de realizare a promisiunilor este apreciat ca fiind satisfăcător, deşi sunt evidenţiate şi multe restanţe.  Evaluările sunt făcute de către experţii Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi pot fi urmărite pe situl-ul www.promis.md.

Într-o conferinţă de presă la IPN, directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a menţionat că cele mai multe promisiuni, dacă e de analizat toate categoriile, au fost făcute în domeniul educaţiei şi tineretului, deoarece tinerii sunt o categorie de persoane mai active şi mai uşor de convins.

Potrivit raportului ADEPT, PLDM a promis ajustarea sistemului educaţional din Moldova la standarde europene. Prima promisiune a fost realizată bine, a fost adoptat un nou Cod al Educaţiei. Unul dintre obiectivele acestuia a fost de a armoniza sistemul educaţional naţional cu cel european, inclusiv pentru a răspunde adecvat cerinţelor de pe piaţa muncii. A doua promisiune se referă la majorarea burselor studenţeşti. Această promisiune a obţinut de la experţi calificarea „nesatisfăcător”, deoarece bursele au fost majorate doar cu 10%, o creştere nesemnificativă pe fundalul inflaţiei din aceşti ani. Încă o promisiune a liberal-democraţilor, evaluată de ADEPT, se referă la majorarea îndemnizaţiei unice la naşterea copilului până la valoarea de 10 mii de lei. Experţii au notat că această promisiune nu a fost realizată. În 2014, îndemnizaţia unică la naştere este de 3,1 mii lei şi, respectiv, 3,4 mii lei pentru al doilea copil. Deci, această îndemnizaţie este de aproximativ trei ori mai mică decât cea promisă.

Un alt actor electoral, PDM, a promis ridicarea prestigiului profesiei de pedagog, sporirea considerabilă a nivelului de remunerarea a muncii cadrelor didactice. Experţii ADEPT susţin că în perioada de patru ani profesorii au continuat să părăsească locurile de muncă din învăţământ. Doar în anul de studii 2013–2014, aproximativ 700 de profesori au părăsit locurile de muncă din instituţiile de învăţământ. Salariul mediu al profesorilor a crescut aproximativ proporţional cu creşterea salariului mediu pe economie, dar a rămas mai mic cu aproximativ 20% decât salariul mediu pe economie.

PDM a mai promis modernizarea condiţiilor de trai în căminele studenţeşti. Experţii asociaţiei susţin că modernizarea a avut loc, dar sporadic, fără vreo planificare concretă. Referitor la promisiunea PDM-ului de a reduce cu 25%  preţul călătoriilor în transportul public pentru studenţi, experţii au remarcat că această promisiune nu a fost înfăptuită. O altă promisiune neonorată a PDM este oferirea granturilor de 100 de mii de lei pentru susţinerea tinerilor întreprinzători.

Democraţii mai promiteau în campania pentru alegerile din 2010 investiţii prioritare în învăţământ, în viitorul economiei cunoştinţelor. Potrivit experţilor, reutilarea sălilor de studii a avut loc, dar sporadic, fără un plan de acţiuni implementat. Formaţiunea democrată a mai promis lansarea unui sistem modern de organizare pentru toţi studenţii a practicilor de licenţă. Experţii au menţionat că Parlamentul a modificat o lege prin care autorităţile publice, instituţiile publice şi întreprinderile de stat vor oferi anual locuri pentru stagii de practică în număr de cel puţin 10% din efectivul de personal.

Încă o promisiune a PDM a vizat incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. Experţii spun că un şir de eforturi au fost întreprinse pentru oferirea accesului la educaţie persoanelor cu dizabilităţi. Cu toate acestea, dintre cei 15 mii de copii cu nevoi speciale, circa 50% nu frecventează şcoala. Pentru creşterea gradului de accesibilitate la educaţie, autorităţile au adoptat Strategia naţională privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi.

Încă un partid parlamentar, PL, a promis asigurarea autonomiei instituţionale şi acest lucru s-a regăsit în Codul Educaţiei. O altă promisiune s-a referit la suplimentarea numărului de locuri la buget în instituţiile de învăţământ superior de stat. La această etapă, experţii au notat că, dimpotrivă, numărul locurilor la buget în instituţiile de învăţământ superior de stat s-a diminuat. Nu a fost realizată nici promisiunea care se referă la adoptarea unui program de construcţie a locuinţelor de ipotecă pentru tineri cu venituri mici, prin susţinerea parţială a statului. Potrivit experţilor ADEPT, nu există date relevante privind construcţia locuinţelor de ipotecă pentru tineri cu venituri mici în proporţii semnificative.

Parţial a fost realizată promisiunea privind descentralizarea şi depolitizarea sistemului educativ, prin adoptarea Codului Educaţiei. De asemenea, PL a promis crearea condiţiilor adecvate de funcţionare a instituţiilor de învăţământ preşcolar, şcolar şi universitar. Potrivit experţilor ADEPT, în majoritatea localităţilor din ţară au fost reparate şi reabilitate edificiile grădiniţelor şi şcolilor. În acest sens, Guvernul Republicii Moldova a obţinut un grant de 20 de milioane euro de la Guvernul României, care încă urmează a fi repartizat.

O altă promisiune a PL se referă la acordarea reşedinţei în localităţile de studiu pe baza carnetului de student, indiferent dacă locuiesc sau nu în cămine. Potrivit experţilor ADEPT, acordarea reşedinţei în baza carnetului de student se face în mod normal în cazul locatarilor căminelor studenţeşti ce aparţin instituţiilor de învăţămînt. Studenţii care închiriază locuinţe pot obţine oficializarea reşedinţei, dar în acest caz proprietarii, de obicei, măresc plata de închiriere fiindcă trebuie să achite impozite pe venit.

Portalul www.promis.md este o platformă de reflectare a activităţii şi performanţei politicienilor şi demnitarilor aleşi. Scopul de bază al platformei este responsabilizarea politicienilor pentru activităţile desfăşurate în cadrul mandatului obţinut ca urmare a votului cetăţenilor.

  • igor botan despre promisiuni.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.