Acuzațiile aduse cetățeanului Oleg Pruteanu sunt false, avocat

Acuzațiile la adresa cetățeanului Oleg Pruteanu, pe mai multe capete de acuzare, care au fost prezentate pe 4 octombrie într-o conferință de presă de către oamenii legii, sunt false, declară avocata acestuia, Ala Raievschi. Într-o conferință de presă la IPN, Ala Raievschi a declarat că, în virtutea circumstanțelor, nu este doar avocata, dar și soacra lui Oleg Pruteanu și, reieșind din aceste considerente, a analizat minuțios și a verificat, pe parcursul ultimilor cinci ani, fiecare informație apărută în presă, furnizată de oamenii legii, care îl prezintă pe Oleg Pruteanu ca fiind hoț în lege sau cap de grupare criminală. Avocata susține că deține probe incontestabile că ginerele său a fost calomniat.

„Cel mai important este că toată mizeria care a circulat în mass-media nici pe departe nu este un adevăr, iar fiica lui Oleg Pruteanu trebuie să știe acest lucru și să nu fie blamată”, a spus avocata. Ala Raievschi susține că a constatat că angajații Ministerului Afacerilor Interne, în lipsă de probe elocvente, furnizau presei informații pentru a da rezonanță acestui caz. În conferința din 4 octombrie, s-a spus că Oleg Pruteanu ar deține o casă și mașini de lux, lucru care nu este adevărat, potrivit Alei Raievschi. La fel, în procesul-verbal de ridicare sunt indicate doar două computere și un sistem de securitate pentru copii. Bunurile despre care s-a relatat în conferință, precum că au fost ridicate, nu există. Totodată, spune avocata, informațiile prezentate, precum că Pruteanu ar fi fost căutat o perioadă îndelungată la fel este falsă, întrucât Oleg Pruteanu se prezenta la orice ședință de judecată la Curtea de Apel în cazul Veretco, fiind filat de autorități pe parcursul a cinci ani. Mai mult, potrivit apărării, în această perioadă practic nu s-a aflat pe teritoriul altor state, fapt ce poate fi cu ușurință verificat de către autorități.

Avocata a mai spus că pe 1 octombrie a fost difuzată o știre precum că a fost reținut Oleg Pruteanu, prezentat ca alias Borman, cap de grupare criminală. Un portal a prezentat informația până să fi avut loc real reținerea. În opinia sa, este de neînțeles de ce a fost necesar să se facă reținerea la o oră târzie, în incinta unui magazin unde se afla multă lume, de ce s-a intervenit în forță, cu mascați,  pentru a-l lovi cu brutalitate, a-l însângera și pentru a-l doborî la pământ pe Oleg Pruteanu. Potrivit Alei Raievschi, Oleg Pruteanu a fost lovit cu brutalitate și, însângerat, a fost adus acasă, în jurul orei 21.00, unde se afla soția și fiica minoră. „În acest context vreau să menționez că Oleg Pruteanu nu se ascundea, se afla în vizor. Organele de forță prea bine știau acest lucru și era necesară doar o citație legală pentru a se prezenta la necesitate”, spune avocata.

Ala Raievschi a amintit despre un episod din octombrie 2015, când un portal a publicat o investigație despre o pretinsă grupare criminală. Investigația s-a bazat pe existența unei așa-zise scrisori parvenite de la organele de drept din Federația Rusă. Printr-o cerere prealabilă, redacției i-a fost solicitată dezmințirea informației denigratoare despre Oleg Pruteanu, căruia jurnaliștii respectivi i-au atribuit titlul de hoț în lege, alias Borman. Într-un final, la solicitarea instanței de judecată, MAI a dat un răspuns în care spune că o astfel de scrisoare, din Federația Rusă, nu a existat.

În conferința de presă de la începutul lunii octombrie anul curent, spune avocata, reprezentanții organelor de drept au invocat faptul că Oleg Pruteanu și fratele său, numiți „frații Borman”, și-ar fi început activitatea criminală în anul 2000 în Italia, prin furturi, jafuri. Ala Raievschi menționează că este o evidentă insinuare a organelor de drept, care prin pretinsa activitatea criminală a „fraților Borman” în perioada 2000-2004 vrea să dea rezonanță mediatică cauzei intentate.

În ceea ce ține de declarațiile procurorilor, care, în opinia sa, ar urmări doar exercitarea unei justiții televizate, Ala Raievschi a declarat că reprezintă o răzbunare legată de achitarea lui Oleg Pruteanu de către prima instanță în cazul omorului lui Alexei Veretco. Avocata susține că un colaborator al Inspectoratului Național de Investigații i-a sugerat că vor fi efectuate presiuni asupra persoanelor implicate în caz pentru a-i determina să facă declarații calomnioase în privința lui Oleg Pruteanu.

Potrivit avocatei, în lipsa probelor, colaboratorii INI și cei de la PCCOCS fac presiuni și impun persoanele să depună mărturii false, inclusiv o femeie a fost avertizată că, dacă nu va face declarații, va fi deposedată de copiii săi. Apărarea spune că și ea a fost amenințată cu retragerea licenței de către procurorul care instrumentează cazul, când i-a atras atenția asupra comportamentului inuman al colaboratorilor INI în momentul reținerii lui Oleg Pruteanu. Potrivit ei, se fac presiuni și asupra lui Oleg Pruteanu, care se află în arest preventiv, în acest sens fiind depuse plângeri. Ala Raievschi a spus că probele pe care le posedă vin să combată investigațiile false efectuate de către angajații operativi ai MAI și dosarul fabricat de către organul procuraturii. Avocata a mai spus că în așa mod se înaintează învinuiri fără temei care distrug imaginea oamenilor, pedepsind penal oameni nevinovați.

  • ala raievschi despre cazul lui oleg pruteanu.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.