Din cauza managementului defectuos, pe parcursul anului 2023 SIS a fost implicat în colectarea de informații în alte scopuri decât prevenirea amenințărilor la adresa securității naționale. Randamentul principalelor direcții operative din cadrul instituției s-a diminuat esențial. Acuzațiile sunt lansate de către ex-directorul adjunct al SIS, Alexandru Balan.
Într-o conferință de presă la IPN, Alexandru Balan a remarcat că pe parcursul anului 2023 au fost sesizate mai multe carențe în activitatea SIS, deficiențe în planificarea și organizarea măsurilor care se impun.
Alexandru Balan s-a referit la briefingul de presă susținut de către directorul SIS, Alexandru Musteața, în care a declarat că Republica Moldova este ținta unui război hibrid, lansat de Federația Rusă, prin intermediul grupărilor criminale conduse de condamnatul penal Ilan Șor. „Desigur, informația expusă în public este apreciabilă, mai ales în contextul comunicării cu societatea civilă, dar aici aș vrea să atrag atenția asupra rolului și competențelor pe care ar trebui să le dețină SIS în depistarea și contracararea serviciilor speciale străine. Un rol determinant în această istorie cu finanțări din exterior și antrenarea unor exponenți ai serviciilor secrete rusești evident necesita să îl îndeplinească Direcția Contraspionaj din cadrul SIS. Din păcate, nu am sesizat acțiuni din partea acestei subdiviziuni, nici până la briefingul de presă organizat de către directorul Musteața, nici după”, a declarat Alexandru Balan.
Potrivit ex-directorului adjunct SIS, cetățenii țării trebuie să cunoască dacă a fost sau nu documentată și contracarată activitatea agenturii serviciilor secrete rusești sau altele, care reies din raportul prezentat publicului larg. Lipsa unor realizări pe profil de contraspionaj arată un singur fapt: deficiența în coordonarea și aprobarea unor astfel de măsuri pe verticală, și anume în persoana adjunctului SIS responsabil pe domeniul operativ.
Un alt aspect, absolut inacceptabil în opinia sa, este cazul cu filarea diplomaților ucraineni din Moldova, la fel domeniu de preocupare al Direcției Contraspionaj. Alexandru Balan spune că în cazul care în statul vecin nu ar fi un conflict militar, ar fi o situație, dar în actuala conjunctură din Ucraina, extrem de complicată, în care zilnic își jertfesc viața mii de militari ucraineni pentru apărarea Patriei, SIS a dispus și realizat măsuri de explorare a diplomaților ucraineni, care par extrem de suspecte și pun la îndoială competențele SIS.
„Ca să fie clar, asemenea măsuri sunt dispuse în cazuri cert stabilite, prin care acei diplomați explorați de către SIS pentru spionaj ar trebui să prezinte pericol real pentru securitatea națională. În aprecierea mea, acțiunile respective constituie un abuz, iar cei care au dispus asemenea indicații necesită să ofere explicațiile de rigoare”, a conchis Alexandru Balan.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.