Acuzaţii de furt de jumătate de miliard de lei din instituţiile bancare

Mai mulţi oameni de afaceri s-au plâns, într-o conferinţă de presă la IPN, că au fost atraşi fără să ştie în scheme ilegale de către persoane pe care le considerau parteneri, dar s-au dovedit a fi escroci. Peroanele care au ieşit în faţa presei spun că prin aceste scheme din câteva instituţii bancare şi o companie de leasing din Moldova au fost furaţi peste jumătate de miliard de lei.

Denis Ureche, fostul administrator al companiei „ProAcvaCom” SRL, a spus că schemele de escrocherie au fost puse în aplicare de către doi cetăţeni moldoveni, care au reuşit să sustragă sume enorme cu ajutorul conducerii instituţiilor bancare. Denis Ureche susţine că unul dintre escroci i-a propus un proiect, pentru care să ia un credit de la Banca de Economii. Omul de afaceri susţine că a fost minţit, escrocii i-au luat banii, proiectul nu a fost dus la capăt, iar el a rămas cu datoria asupra companiei sale.

Potrivit lui, prin mai multe astfel de acţiuni escrocii au sustras peste 300 de milioane de lei de la Banca de Economii în perioada 2010-2012, când unul dintre cei implicaţi a fost arestat. Denis Ureche şi alţi oameni de afaceri care au fost convinşi să ia credite din bancă spun că au descoperit că banii au fost împărţiţi de către cei care au pus la cale această schemă. Denis Ureche susţine că are înregistrări audio unde cei implicaţi ar declara că nu se tem de justiţie deoarece sunt protejaţi de persoane sus-puse din ţară.

Un alt om de afaceri, Alexei Damaschin, a spus că a fost implicat, prin abuz de încredere, în schema de furt a 30 de milioane de lei de la Eximbank, iar conducerea instituţiei a fost cea care a permis eliberarea acestor bani sub formă de credite, fără a verifica dacă banii sunt cheltuiţi pentru proiectele prezentate. Alexei Damaschin afirmă că organele de drept l-au întemniţat pe finul unuia din escroci, acesta nefiind de fapt implicat în schemele de escrocherie. Astfel se încearcă a sustrage orice bănuială asupra adevăraţilor vinovaţi.

Lilia Muntean, femeie de afaceri, spune că escrocii au minţit mai multe persoane, propunându-le să le procure terenurile agricole. Prin abuz de încredere, aceştia i-au convins pe proprietari să confirme că au primit banii pentru pământ şi să semneze contractele de vânzare-cumpărare, promiţându-le că vor face transferurile imediat cum primesc banii pentru proiectele lor. Ulterior, escrocii au gajat terenurile la Victoriabank, obţinând 120 de milioane de lei, iar acum proprietarii s-au pomenit şi fără bani, şi fără terenuri.

Un alt om de afaceri, Andrei Chirdei, s-a plâns că a rămas cu datorii de 5 milioane de lei după o schemă pusă la cale de aceeaşi escroci.

Persoanele au adresat o scrisoare deschisă către procurorul general, prezentând detalii din schemele date şi informaţii că sunt intimidaţi. Scrisoarea a fost remisă către Centrul Naţional Anticorupţie.

  • alexei damaschin despre perioada escrocheriilor.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.