ACUM va prezenta Curții Constituționale un raport privind fraudele electorale

Reprezentanții Blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS susțin că alegerile parlamentare din 24 februarie nu au fost nici libere, nici corecte și că vor prezenta Curții Constituționale un raport privind fraudele electorale. Ei vor solicita invalidarea alegerilor în circumscripțiile nr. 47 și nr. 48 (pentru regiunea transnistreană), dar și nr. 17 și nr. 18 (Nisporeni și Orhei), precum și în circumscripția nr. 4 (Râșcani), unde CEC a decis, cu o zi înainte de scrutin, să excludă candidatul ACUM din cursă, transmite IPN.

Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național PAS a menționat că, pentru ca alegerile să fie considerate libere și corecte, trebuie să existe posibilitatea ca fiecare persoană să voteze. Contrar acestui concept, în aceste alegeri sute de mii de cetățeni nu au avut posibilitatea să voteze pentru că au avut pașapoarte expirate, cetățenii din afara țării nu au putut vota cu buletinul de identitate și au lipsit secții de votare în multe orașe și state, mai ales că cetățenii de acolo s-au înregistrat conform procedurilor la CEC.

Printre fraude ACUM menționează și schimbarea sistemului electoral, modul de croire a circumscripțiilor uninominale, care, potrivit lor, a avut loc cu încălcări, hărțuirea opoziției pe toată perioada electorală, modificarea regulilor de joc în timpul jocului, și anume inițierea unui referendum fără efecte juridice în aceeași zi cu alegerile, dar și modificarea pe ultima sută de metri a legii care permite agitația electorală în ajun și ziua alegerilor, precum și aducerea oamenilor organizat la vot din regiunea transnistreană.

Sergiu Litvinenco a mai spus că, până acum, niciun concurent electoral nu a fost sancționat pentru oferirea de pomeni electorale, iar trei partide care au intrat în Parlament au folosit bani în campania electorală pe care nu i-au raportat la CEC.

Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, copreședintele blocului electoral ACUM DA PAS, a menționat că pe parcursul ultimilor ani, în perioada scrutinului, dar și în ziua alegerilor, Moldova a fost sub asediu. „Instituțiile obligate să vegheze buna desfășurare a alegerilor au predat statul organizațiilor mafiote care au înfăptuit nestingherit această fraudă masivă. Aceste alegeri nu au fost nici libere nici corecte”, a declarat liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.

Potrivit lui Andrei Năstase, în condiții de normalitate, rezultatele alegerilor ar fi fost altele. „Anulați voturile din circumscripțiile dedicate Transnistriei, lui Plahotniuc și Șor, pentru că, fără corupere, pe cei din Transnistria nu i-ar fi interesat votul. Dublați numărul de voturi din diasporă și eliminați noua regulă a votului mixt și vom avea o cu totul altă situație. Veți vedea că Blocul ACUM a câștigat detașat aceste alegeri. Fără fraudă, Plahotniuc și Șor nu intrau în Parlament”, a spus Andrei Năstase.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, Blocul electoral ACUM – 26 de mandate, iar Partidul Șor – 7. Totodată, în Parlament au acces trei candidați independenți.

  • andrei nastase despre fraudarea alegerilor.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.