ACUM, PCRM și PSRM argumentează de ce merită să fie votați candidații lor. PDM lipsește de la dezbaterile IPN

În prezent, Republica Moldova se află într-o situație economică, socială, dar și din punct de vedere al democrației și al corupției, catastrofală și chiar poate cea mai complicată de la Independență încoace. De vină s-ar face partidul de la guvernare, o spun reprezentanții Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniștilor, dar și ai Partidului Socialiștilor. Fiecare candidat din cele trei formațiuni politice afirmă că doar echipa sa poate depăși situația creată și poate face regulă în țară. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 101-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN miercuri, 30 ianuarie 2019.

Alexandru Slusari, candidat din partea Blocului Electoral ACUM Platforma PAS și DA, susține că miza acestui scrutin este, în primul rând, prevenirea catastrofei social-economice și demografice a Republicii Moldova. „Nu cred că este mare secret că foarte mulți oameni acum vorbesc despre faptul că dacă mai rămâne această gașcă mafiotă la guvernare, își iau valizele și pleacă din țară. Noi suntem în pragul unei catastrofe și acesta este un lucru cert. Trebuie să facem tot posibilul și imposibilul pentru a stopa exodul masiv, pentru a scoate țara din mocirla sărăciei și corupției”, a menționat Alexandru Slusari, care este candidat pe lista concurentului electoral nr.2 pe circumscripția națională și candidat pe circumscripția uninominală nr.28 mun. Chișinău Râșcani.

În opinia sa, a doua miză a acestor alegeri ține de parcursul european al Republicii Moldova, care în prezent este periclitat sau este oprit. „Dacă Blocul ACUM nu va prelua guvernarea, cu certitudine, ne așteaptă așa-zisa cale a patra, care ne duce în hău sau la coaliția între Partidul Democrat și PSRM, ceea ce înseamnă cam aceeași cale. De ce echipa noastră este cea mai bună? Noi, în cadrul blocului ACUM, am consolidat o echipă foarte frumoasă a oamenilor, care majoritatea nu au fost la guvernare. Nimeni nu a participat în schemele corupte. Totodată, sunt oameni din diferite domenii, profesioniști – din zona diplomației, din zona agriculturii, din zona economiei – experți în diferite domenii, care toți împreună pot să asigure o guvernare responsabilă, o guvernare bună pentru popor. Pentru toți cetățenii și nu pentru un grup îngust mafiot”, a notat Alexandru Slusari.

Elena Bodnarenco, candidat din partea Partidului Comuniștilor, a spus că, în cadrul alegerilor parlamentare care urmează, se va decide nu doar situația socială, economică, culturală, etnică, ci se va decide dacă țara va mai exista mai departe, în calitate de stat liber și independent. În opinia sa, astăzi situația din țară este catastrofală în toate domeniile din viața socială – în cel economic, politic, în domeniul respectării drepturilor omului, în domeniul social, educațional, demografic.

Pentru a soluționa aceste probleme, dar și pentru a scoate țara din actuala situație, care este cea mai complicată de la Independență încoace, spune politiciana, este nevoie de a înlătura „mafia din cadrul guvernării”. De asemenea, situația poate fi depășită, dacă în capul mesei ar fi pusă legea și doar dacă va fi întors respectul pentru cetățean.

„Toate cele trei sarcini pot fi realizate doar de Partidul Comuniștilor. PCRM este unica formațiune care posedă o experiență pozitivă de a guverna țara pe parcursul a opt ani. Și orice ar spune și orice vor mai spune astăzi sau în alte zile din campania electorală oponenții noștri, nicio guvernare de până la comuniști și nici după comuniști, nu poate întrece cifrele demonstrate de statistică. Și creșterea veniturilor cetățenilor, și stingerea datoriilor pe interiorul țării și în afară, și îmbunătățirea nivelului de trai în orașe, în sate și în acest sens au existat programe speciale. Partidul Comuniștilor este unica formațiune care poate realiza toate acele sarcini pe care le menționează în programele sale”, a mai spus Elena Bodnarenco, candidat pe lista concurentului electoral nr.3. pe circumscripția națională și candidat pe circumscripția uninominală nr.7 Soroca.

Bogdan Țîrdea, candidat din partea Partidului Politic Partidul Socialiștilor, consideră că Republica Moldova este în prag sau poate chiar deja într-un colaps economic, politic, social. Și în acest sens, spune politicianul, pot fi prezentate sute de ratinguri, sute de cercetări internaționale, care operează cu conceptul de „stat capturat de oligarhi, cu conceptul de gaură neagră a Europei”. „Practic, toate capitolele sunt falimentare și acest lucru se datorează, în primul rând, Partidului Democrat și am să va dau doar unii indicatori să vă speriați puțin. Nu au existat asemenea lucruri în istoria Republicii Moldova. În primul rând, în 2016 noi ne-am prăbușit la ratingul corupției, la indicele corupției – de pe locul 102 pe locul 132. Deci a fost cea mai mare prăbușire din lume – aceasta e unu. Doi – în 2015-2016, noi obținem calificativul de cea mai coruptă justiție din lume și acest calificativ ni l-a oferit cu mare dragoste World Economic Forum, adică Forumul Economic Mondial. Catastrofal! Ca să nu mai zic deja de alți indicatori”, a declarat Bogdan Țîrdea, candidat pe lista concurentului electoral nr.4. pe circumscripția națională.

Politicianul susține că în 2016 a fost înregistrat un număr record de decese de diabet – 416 – număr care nu a mai fost, potrivit lui, până acum. Tot în 2016, spune Bogdan Țîrdea, s-a înregistrat un număr record de decese ca urmare a maladiilor oncologice – 6226 de persoane, iar peste 80 de mii sunt actualmente bolnave. Acesta a făcut referire și la rata de natalitate, care este cea mai scăzută din istoria țării în anul 2017, când s-au născut 34 060 de copii.

„Reieșind din cele expuse vreau să vă spun că Moldova este astăzi un regim oligarhic, o dictatură clasică, un stat capturat. Și acest lucru îl vedem deja și în ultima Rezoluție a Parlamentului European din noiembrie 2018. În articolul lui Jagland (n.r. secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland ) în general este scris clar că suntem un stat capturat de oligarhi. Deci, suntem un stat în pragul falimentului. Din acest considerent aceste alegeri sunt fundamentale, sunt strategice, fiindcă ne dau posibilitatea să – unu: să consolidăm statalitatea; doi: să oprim acest colaps social; trei: să oprim acest exod”, a declarat Bogdan Țîrdea, menționând că „acesta este rezultatul realizărilor Guvernului Partidului Democrat”.

Politicianul susține că doar Partidul Socialiștilor poate redresa situația și anume pentru că este un partid de opoziție, care a organizat în jur de 500 de mitinguri de protest, care a înaintat moțiuni de cenzură în Parlament, care a demascat furtul miliardului, a cerut demisia procurorului. Potrivit lui, PSRM este unica alternativă actualei guvernări și unor partide de opoziție și aceasta pentru că formațiunea vine cu un program totalmente diferit decât propun ceilalți. Socialiștii pledează pentru neutralitate, pentru statalitate, pentru integrarea eurasiatică, dar contra integrării europene, contra unirii cu România, contra optimizărilor în educație, în sistemul de sănătate etc.

La dezbateri a fost invitat și un participant din partea Partidului Democrat, concurent electoral cu nr.1 pe circumscripția națională, care nu a dat curs invitației chiar dacă un reprezentant oficial a confirmat recepționarea ei acum șase zile.

La dezbaterile electorale desfășurate de Agenția IPN participanții sunt invitați în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală.

Pentru dezbaterea de joi, 31 ianuarie au confirmat participarea reprezentanți ai listelor electorale ale Partidului Politic „Șor”, Partidului Politic Mișcarea Populară Antimafie, Partidului Politic „Partidul Nostru” și Partidului Național Liberal, începutul la ora 14.00.  (concurent electoral nr.8. pe circumscripția națională).

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.