Actualul sistem anti-corupţie are nevoie de o resetare, însă una veritabilă şi complexă, dezbateri

În prezent, sistemul anti-corupţie are nevoie de o resetare, însă aceasta trebuie să fie una complexă şi veritabilă, cu implicarea unor forţe politice noi integre sau selectate dintre cele existente, dar care nu au fost compromise. Totodată, toate teoriile privind resetarea sunt un non-sens, atâta timp cât există control politic şi interese în cadrul instituţiilor capturate din sistem. Actuala criză ar putea fi depăşită doar prin presiunea cetăţenilor ce vor taxa dur lipsa de voinţă politică în cadrul unor eventuale alegeri anticipate, care ar fi o soluţie. Opiniile au fost formulate în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Resetarea sistemului anti-corupţie: necesităţi şi realităţi. Declaraţia OSC „Mimarea reformării sistemului justiţiei şi anticorupţie din Moldova”, ediţia XLVII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Igor Boţan, director executiv, ADEPT, expertul permanent al proiectului, a declarat că actualmente constatăm că ţara este jefuită de către cei care au promis integrarea europeană, au promis că Republica Moldova va avea investiţii, va combate sărăcia, lucru care nu s-a realizat după 6 ani. Potrivit lui, nu este prima dată când au fost identificate mecanisme care se impun a fi implementate pentru a depăşi actuala criză. „Aceasta ar fi deja a şasea încercare de a reseta sistemul şi iarăşi cu aceleaşi partide, aceiaşi lideri şi această resetare nu are sens, dacă nu se produce o schimbarea veritabilă în acest mecanism. Mai bine alegeri anticipate şi trecerea prin purgatoriul alegătorului decât iar implementarea aceloraşi mecanisme”, a spus Igor Boţan.

Arcadie Barbăroşie, director, Institutul de Politici Publice, a menţionat că dintr-un şir de sondaje reiese că cetăţenii nu mai au încredere în actuala clasă politică, pentru că se atestă o lipsă de voinţă politică, o mimare a reformelor, a luptei împotriva corupţiei, iar ceea ce avem este o luptă pentru controlul asupra instituţiilor şi a puterii. În opinia sa, societatea trebuie să se trezească, să reacţioneze şi să împingă politicienii într-o direcţie corectă. Trecerea prin purgatoriul alegerilor este o soluţie şi nu trebuie să ne temem de acest exerciţiu. Potrivit lui, rezultatul protestelor a fost crearea unui nou partid, care poate fi o alternativă pentru cetăţenii care îşi doresc schimbări şi aşteaptă forţe politice noi.

Lilia Carasciuc, directoare executivă, Transparency International Moldova, a notat că actualmente instituţiile statului nu sunt, aşa cum se afirmă, controlate politic, dar sunt capturate de interese înguste. În opinia sa, chiar dacă ar fi schimbate forţele politice, există riscul ca acele persoane care deţin controlul, să treacă dintr-un partid în altul. Lilia Carasciuc a mai spus că actualmente foarte puţin se discută despre faptul că fenomenul corupţiei loveşte în democraţie şi în aceste condiţii există riscul să ne pomenim într-o ţară care uită de ceea ce reprezintă democraţia.

Tudor Deliu, deputat PLDM, a declarat că astăzi în Republica Moldova se atestă o abatere totală de la moralitate, pentru că toţi cei care deţin puterea nu conştientizează faptul că cel mai mare flagel este corupţia, şi dacă combaterea va fi mimată, prin tot felul de proiecte de legi, atunci acest flagel va continua să macine societatea noastră. Potrivit lui, de-a lungul anilor, majoritatea priorităţilor incluse în planul de acţiuni sunt acelaşi, dar acum PLDM nu îşi mai doreşte să meargă în coaliţii de dragul coaliţiilor şi va insista pe condiţiile înaintate anterior. Parlamentarul susţine că formaţiunea sa va lupta pentru realizarea acestor obiective, chiar cu riscul alegerilor anticipate, dar şi cu riscul de a le pierde, pentru că există un risc şi mai mare şi anume acela ca să fie luaţi în furci pentru faptul de a fi loiali unui sistem nociv.  

Membrul Biroului Politic al Partidului Liberal Reformator, ex-deputatul Valeriu Saharneanu, a menţionat că deja de o perioadă îndelungată asistăm la o subminare a legii. În opinia sa, puterea actuală nu mai este legitimă şi societatea trebuie să recurg la cele mai drastice măsuri legale pentru a o da jos. Potrivit lui, pentru o resetare veritabilă, e nevoie de voinţă politică şi fiecare dintre cei care ajung la putere trebuie să respecte Constituţia şi să-şi asume curajul de a-şi manifesta dezacordul cu fărădelegile şi acţiunile de corupţie. Ex-deputatul a mai spus că o soluţie ar fi purgatoriul alegerilor, însă acest lucru trebuie să aibă loc odată cu eliberarea instituţiilor statului din captivitate.

Dezbaterilor publice cu tema: „Resetarea sistemului anti-corupţie: necesităţi şi realităţi. Declaraţia OSC „Mimarea reformării sistemului justiţiei şi anticorupţie din Moldova”, sunt ediţia a 47-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.

  • lilia carasciuc despre coruptie.mp3
  •     0
  • igor botan despre resetare.mp3
  •     0
  • arcadie barbarosie despre lupta politica si societate.mp3
  •     0
  • igor botan despre resetare.mp3
  •     0
  • valeriu saharneanu despre capturarea statului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.