Actuala formulă a Codului Audiovizualului nu va asigura independenţa editorială a posturilor de radio şi TV
Experţi în domeniul audiovizualului susţin că, în actuala formulă, votată de Parlament în prima lectură, Codul Audiovizualului (CA) nu va asigura pe deplin libertatea şi independenţa instituţiilor radio-tv. Aceste opinii au fost formulate în cadrul dezbaterii publice „Proiecte de legi: stipulări vizând serviciul public de radio-tv”.
În opinia experţilor, articolele din proiect, care se referă la independenţa şi libertatea editorială a radiodifuzorilor şi a instituţiei publice a audiovizualului, necesită modificări şi completări.
Potrivit decanului Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării Constantin Marin, prevederile din proiectul Codului ce ţin de independenţa şi libertatea editorială ar trebui să fie serios redactate în spiritul art.10 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, la care R. Moldova este parte.
Preşedintele APEL Alexandru Dorogan a declarat că proiectul de Cod nu trebuie să se limiteze doar la enunţarea unor norme privind independenţa editorială a instituţiei publice şi a propus formule pentru mecanisme concrete de protejare a acesteia. Potrivit sursei citate, ansamblul de pârghii trebuie să se refere în mod expres la 3 componente: independenţa editorială şi de creaţie; independenţa politicii de programe şi independenţa editorială şi de creaţie a personalului de creaţie.
Prezent la dezbateri, deputatul din partea Partidului Democrat Dumitru Ivanov, unul din autorii proiectului Codului, a recunoscut că acesta nu este o variantă ideală, ci una de compromis. „Am obţinut cel puţin o parte din ceea ce ne-am propus pentru îmbunătăţirea legislaţiei în domeniu”, a accentuat el.
Deputatul din partea Alianţei Moldova Noastră Anatol Ţăranu a salutat propunerile formulate de experţi în cadrul dezbaterilor, menţionând că ele sunt necesare pentru o activitate normală a audiovizulului din R. Moldova. „Din păcate, a spus el, acestea nu vor fi acceptate de către majoritatea din Parlament care, în caz contrar, va fi nevoită să recunoască că lucrul asupra proiectului de Cod a fost făcut prost şi neprofesionist”.
Codul Audiovizualului, aprobat în primă lectura la 6 aprilie de către Parlament, a fost elaborat de deputaţi comunişti, creştin-democraţi şi democraţi. Potrivit autorilor, proiectul CA are ca scop instituirea principiilor democratice de funcţionare a audiovizualului din RM, asigurarea apărării drepturilor consumatorilor de programe. Documentul conţine 9 capitole şi 69 de articole. Proiectul a fost criticat de reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi politicieni.