Actorul Ghenadie Gâlcă: Republica Moldova nu şi-a definit care îi este ideea naţională

Republica Moldova nu şi-a definit care este ideea ei naţională. Poporul nu are un gând comun care să-l definească ca naţiune. Într-un articol publicat de IPN, actorul de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Ghenadie Gâlcă, a menţionat că aceasta ar fi una dintre eşecurile pe care le-a admis Republica Moldova în cei 25 de ani de Independenţă.

Independenţa este cea mai mare realizare de până acum a Republicii Moldova. Cu apropierea de Uniunea Europeană şirul realizărilor se încheie, crede actorul. Faptul că poporul moldovenesc nu s-a determinat care este limba ţării, la fel, este o problemă. „Avem un imn al republicii dedicat limbii noastre şi nu ne-am putut clarifica până la urmă care este limba noastră. Astea ar fi marele întrebări la care ar trebui să răspundem în primul rând”, spune actorul.

Potrivit lui Ghenadie Gâlca, unii oameni din Moldova au rămas dependenţi de nostalgia după fosta Uniune Sovietică. „Dacă nu o să investim în continuare în educaţie, riscăm pentru foarte mult timp să fim aşa”. În acest sens, actorul a adus un exemplu pozitiv, exemplul ţărilor baltice, care se descurcă mult mai bine pentru că şi-au asumat faptul că au fost în Uniunea Sovietică, dar au reuşit să meargă înainte şi atunci lucrul acesta este pozitiv. Gândesc în perspectivă, analizează în perspectivă şi de aceea reuşesc.

Ghenadie Gâlca îşi doreşte ca generaţiile următoare să trăiască într-o ţară în care să nu existe întrebări fără răspunsuri. „Aş vedea Republica Moldova ca un stat mic, dar consolidat. Dacă e să vorbim de un ideal de ţară, probabil s-ar apropia mai mult de modelul estonian – oameni care şi-au asumat condiţia, au înţeles care sunt realizările, problemele ţării lor şi au încercat să găsească soluţii. Mi-aş dori să ajungem şi noi la aşa un gen de maturitate”, afirmă actorul.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.