Directorii, cadrele didactice, elevii, dar şi părinţii acestora, din circa 50 de instituţii de învăţământ preuniversitar din capitală sunt instruiţi în domeniul promovării leadershipului pentru echitate şi învăţare. Seminarele sunt organizate de către Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a capitalei şi sunt parte a proiectului internaţional „Pestalozzi” al Consiliului Europei.
Şefa Secţiei informare şi relaţii cu comunitatea a DGETS, Natalia Străjescu, a declarat pentru IPN că în cadrul acestui training, actorii implicaţi în procesul educaţional discută despre modalităţile de promovare a democraţiei în şcoli. De asemenea, profesorii, elevii şi părinţii au posibilitatea să împărtăşească din experienţa lor de participare în procesul decizional din şcoli, despre importanţa liderilor şi managerilor din instituţiile de învăţământ.
Natalia Străjescu, care este şi responsabilă de proiect, a menţionat că scopul seminarelor este diseminarea experienţei, standardelor şi valorilor Consiliului Europei în materie de conţinut şi metodologie, principii şi standarde acestuia. În cadrul acestor formări, cadrele didactice au fost informate despre practicile şi modurile de participare la programul „Pestalozzi”, pentru dezvoltarea lor profesională.
„„Pestalozzi” este un program pentru profesori, în cadrul acestuia participă profesori din ţările Uniunii Europene. Instruirile de bază oferite de acest program ţin de aspectele de democratizare, de apărare a drepturilor omului, de incluziune, de dezvoltare a spiritului de cetăţean. O condiţie este că profesorii care participă la acest program, să-şi împărtăşească experienţa pe care o iau de la acest program cu colegii lor, apoi la nivel de municipiu”, a spus Natalia Străjescu.