Actorii internaţionali neglijează problema drepturilor omului în stânga Nistrului, opinie

Actorii internaţionali care ar trebui să pună ca prioritate problema de monitorizare a drepturilor omului în stânga Nistrului, ignoră aspectele ce ţin de respectarea şi garantarea lor în zona respectivă. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei promo-LEX, Ion Manole. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Ion Manole a menţionat că acest fapt este îngrijorător în condiţiile în care oamenii care locuiesc în stânga Nistrului au posibilităţi limitate de a-şi apăra drepturile atunci când acestea le sunt încălcate.

Directorul executiv al Asociaţiei a spus că în regiune este nevoie de un mecanism prin care persoana care este acuzată sau învinuită să poată beneficia de elementele ce ţin de încălcarea drepturilor la un proces echitabil. Potrivit lui, este nevoie de o înţelegere a necesităţii de a crea mecanisme legale şi credibile pentru locuitorii regiunii transnistrene în cadrul formatului 5+2. „Şi aici avem nevoie de identificarea unor elemente care ar putea fi acceptate atât de Chişinău, cât şi de Tiraspol”, a subliniat directorul Asociaţiei.

În opinia sa, Tiraspolul este foarte mulţumit de situaţia care este în momentul de faţă în zonă, întrucât „ei deţin controlul şi nu au nicio responsabilitate pentru abuzurile şi încălcările drepturilor omului care au loc în regiunea respectivă”.

Ion Manole este de părerea că regimul de la Tiraspol nu va dori niciodată să facă schimbările asupra cărora insistă apărătorii drepturilor omului. Potrivit lui, Tiraspolul pedalează pe ideea că drepturile omului sunt aspecte politice.

„Politicienii trebuie să ţină cont de drepturile omului şi de principiile dreptului internaţional, care garantează fiecărei persoane demnitate umană şi respectul pentru drepturile şi libertăţile sale”, a spus Ion Manole.

Ion Manole a mai spus că Asociaţia Promo-LEX aprobă reluarea negocierilor în formatul 5+2, menţionând, însă că acest dialog nu trebuie să rămână steril şi fără impact pozitiv pentru populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.