Activități gratuite pentru copiii familiilor refugiate din Ucraina

Copiii familiilor refugiate din Ucraina pot frecventa gratuit în municipiul Chișinău mai multe activități extrașcolare. Serviciile oferite de către instituțiile de învățământ extrașcolar includ o varietate de cercuri orientate spre preferințele și abilitățile minorilor.

Deși reprezentanții instituțiilor au menționat că activitățile pot fi frecventate de copii fără programare prealabilă, unii totuși au precizat că ar fi bine părinții să le dea anticipat un telefon. „Ar fi bine să ne telefoneze, ca să elaborăm un orar, ținând cont de dorințele micuților și de vârsta lor, deoarece nu în fiecare zi sunt aceleași activități”, a precizat pentru IPN Valentina Burlaca, director adjunct al Centrului de creație tehnică pentru copii și adolescenți „Politehnic”.

Activitățile Centrului de creație a copiilor „Floarea soarelui” pot fi frecventate de copii și tineri cu vârsta între 5 și 21 ani. Este vorba despre cursuri de dans modern, floristică, ceramică, arta comunicării etc. Câțiva copii din Ucraina deja frecventează cercul de floristică și lecțiile de fluier, au menționat reprezentanții instituției.

Veaceslav Levineț, directorul Centrului de creație a copiilor „Luceafărul”, a precizat că pentru copiii și tinerii din Ucraina activitățile sunt organizate în limba rusă.

Iar la Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” sunt și activități în ucraineană, cum ar fi prezentarea revistelor pentru copii în limba ucraineană.

La fel și la Școala de muzică „Eugen Doga”. „Profesoara noastră de cor este de origine ucraineană și cunoaște perfect limba. Aceasta este dispusă să lucreze cu copiii din Ucraina. În plus, avem repertoriu în mai multe limbi străine”, a subliniat Ala Țurcanu, directoarea școlii.

Copiii pot frecventa lecțiile ca simpli audienți, totodată părinții au posibilitatea și să îi înregistreze gratuit în instituție de învățământ. În ultimul caz, părinții trebuie să prezinte certificatul de naștere al copilului și cererea de înmatriculare. „La momentul de față avem câțiva copii care fac ore. Unii au un program individual, alții fac legătură cu profesorul din Ucraina în format online. Avem persoane care au solicitat să fie înmatriculați în școală, ca să facă lecții cu învățătorii noștri. Aceștia vin pe loc și vorbim cu fiecare aparte. De obicei, copiii se ocupă ca să nu piardă abilități acumulate, pentru că planifică să plece mai departe. Unii au exersat o săptămână la noi, dar pe urmă au plecat peste hotare”, a explicat Ala Țurcanu.

Pe pagina web lansată de autoritățile locale din Chișinău în sprijinul familiilor refugiate din Ucraina există un compartiment special: Activități pentru Copii, unde pot fi urmărite toate posibilitățile de implicare a copiilor și adolescenților.   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.