Activitatea procurorului general va fi verificată. Modificarea Legii Procuraturii, votată în prima lectură

Activitatea performanțelor procurorului general va putea fi verificată de către o comisie specială constituită de Consiliul Superior al Procurorilor, nu mai des de o data pe an. Comisia va avea atribuții și de sancționare disciplinară sau revocarea din funcție a procurorului general. Prevederile se conțin în proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, votat în prima lectură de deputații PAS. Deputații din Fracțiunea BCS nu au votat, iar cei din Fracțiunea Șor s-au abținut de la vot, transmite IPN.

Autorul proiectului, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că evaluarea performanțelor procurorului general se va putea iniția la sesizarea președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin 3 membri ai CSP. Comisia de evaluare a performanțelor va fi constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de procurorul general.

În cazul obținerii calificativului eșuat”, CSP va propune președintelui țării eliberarea din funcție a procurorului general.

Funcția de membru al comisiei de evaluare va putea fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Membrii comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general propuși de președintele țării și Ministerul Justiției nu pot fi angajați în serviciul public.

Proiectul de lege prevede posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general în cazul în care, în privința acestuia, a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va numi un procuror general interimar pe perioada suspendării.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, a criticat prevederile proiectului, menționând că acestea încalcă Constituția. Potrivit lui, proiectul de lege nici nu a fost consultat cu Consiliul Superior al Procurorilor. În opinia sa, prin acesta „nu se discută despre reformarea procuraturii, dar de acapararea acestei instituții”. Colega sa, Elena Bodnarenco consideră că respectiva lege poate fi ușor numită „legea Stoianoglo”. Deputata s-a interesat care va fi soarta procurorului general actual – i se va da calificativul „eșuat” sau i se va deschide proces penal? Drept răspuns, Sergiu Litvinenco a menționat că decizia va fi luată de CSP.

De asemenea deputatul BCS, Grigore Novac, consideră că proiectul de lege este pentru înlăturarea procurorului general care nu-i ascultă pe reprezentanții puterii. Iar Vladimir Voronin este de părere că acest proiect îl discreditează pe noul ministru al justiției, care e și autorul proiectului. În opinia sa, scopul proiectului e de a avea un „procuror de buzunar”.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a spus că oamenii simpli au cerut la alegeri ca să se facă dreptate și crede că procurorul general a venit în funcție pentru a munci. Respectiv, crede că dacă acesta nu-și face treaba, în privința lui trebuie să se întreprindă acțiuni de verificare și sancționare. Vasile Grădinaru susține că deputații PAS au fost delegați în Parlament pentru a transforma instituția procuraturii în una funcțională, nu pentru a se uita neputincioși la activitatea acesteia.

Anterior, deputatul Fracțiunii Partidului Politic Șor, Denis Ulanov, a declarat că fracțiunea se va abține de la votarea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, pentru ca deputații să nu fie învinuiți că fracțiunea ar avea anumite conturi de reglat cu procurorul, chiar dacă, în opinia lor, Alexandr Stoianoglo nu e cel mai bun procuror.

Săptămâna viitoare, proiectul de lege respectiv va fi supus dezbaterilor publice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.