Activitatea inspectorilor-judecători, numiți de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe un termen de șase ani, va fi supusă evaluării o dată la doi ani de către CSM. Procedura și criteriile de evaluare vor fi stabilite printr-un regulament aprobat de Consiliu. Prevederea se conține în proiectul de lege care vizează eficientizarea mecanismelor privind răspunderea disciplinară a judecătorilor și a activității Inspecției Judiciare, votat de Parlament în primă lectură, transmite IPN.
Potrivit aceluiași proiect de lege, condiția privind existența actului de constatare rămas definitiv ca temei pentru eliberarea din funcție a judecătorului, în cazul survenirii situațiilor de incompatibilitate, a fost eliminată.
Modificările se referă și la dreptul Inspecției Judiciare de a se autosesiza pentru verificarea faptelor care pot constitui abateri disciplinare. Totodată, pentru asigurarea asistenței tehnice, organizatorice și administrative în activitatea Inspecției Judiciare se propune instituirea unei subdiviziuni distincte în cadrul CSM, care va acorda suportul necesar pentru eficientizarea activității inspectorilor-judecători.
Proiectul de lege mai prevede majorarea, de la doi la trei ani, a termenului de prescripție privind tragerea la răspundere disciplinară a judecătorilor, uniformizarea procedurii de eliberare din funcție a judecătorilor, dar și excluderea din lista sancțiunilor disciplinare aplicabile judecătorilor a sancțiunii ce prevede reducerea salariului.