Activitatea din stânga Nistrului de după 1992 va fi considerată necontributivă

Perioada de activitate realizată în entitățile din partea stângă a Nistrului după 1 ianuarie 1992 se va regăsi în stagiul de cotizare ca perioadă necontributivă, deoarece începând cu această dată persoanele care desfășoară activitate în localitățile din stânga Nistrului nu achită contribuții din venitul obținut în bugetul asigurărilor sociale de stat al Republicii Moldova. Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare și completare a Legii cu privire la sistemul public de pensii, propus pentru consultări publice, transmite IPN.

În nota informativă a proiectului se menționează că, pentru a nu afecta drepturile sociale ale persoanelor în cauză, Casa Națională de Asigurări Sociale va lua în considerație perioada respectivă la calcularea stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiei, dar ca perioadă necontributivă.

Autorul proiectului, care este Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei, menționează că în stânga Nistrului este pusă în circulație altă valută de plată decât moneda națională a Republicii Moldova și estimarea venitului real al persoanelor care au activat în aceste localități este imposibilă. Pentru perioada respectivă, la determinarea venitului mediu lunar asigurat se va lua în considerare salariul minim lunar pe țară la data calculării pensiei.

Conform CNAS, cheltuielile necesare din bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor aferente perioadelor necontributive ale asiguratului, asimilate stagiului de cotizare, pe perioada asigurată de activitate realizată în entitățile din stânga Nistrului constituie pentru anul 2018 – 386,4 mii de lei, pentru anul 2019 – 830,2 mii de lei, iar pentru anul 2020 – 1313,1 mii de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.