Activitatea de control al averilor și intereselor are bariere de ordin legislativ

Activitatea de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice prezintă deficiențe și bariere de ordin legislativ și instituțional. Este una din concluziile Raportului de monitorizare a eficienței sistemului național de integritate și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI), prezentat de Asociația Presei Independente și portalul moldovacurata.md, transmite IPN.

Petru Macovei, director executiv al API, a precizat că în sistemul național de integritate există și realizări, dar și probleme care împiedică funcționarea acestuia așa cum și l-au dorit cei care au inițiat legislația în domeniu.

Experta în domeniul anticorupție Mariana Kalughin, una din autoarele raportului, a declarat că puterile statului au posibilitatea să influențeze calitatea activității ANI, inclusiv a inspectorilor de integritate. „Consiliul de Integritate are misiunea concretă de a efectua controlul declarațiilor de avere și interese personale depuse de președintele și vicepreședintele ANI, dar și a inspectorilor de integritate”, a spus Mariana Kalughin. Potrivit expertei, nicio altă putere nu ar trebui să intervină în acest exercițiu, în afară de membrii ai societății civile.

Elena Prohnițchi, expertă în domeniul anticorupție, a spus că printre problemele identificate și care trebuie rezolvate se află cele care țin de structura organizatorică a ANI, precum și de bugetul alocat instituției. „Consiliul de Integritate a fost imprevizibil în activitate și avea comunicarea haotică. Consiliul a activat până la începutul lui 2019 fără a avea regulament propriu de funcționare și organizare, deci, era de așteptat această activitate haotică”, a spus experta API.

Absențele de la ședințele Consiliului de Integritate au afectat calitatea activității acestuia. „Ceea ce ne-a mirat a fost că existând atâtea absențe nemotivate, Ministerul Justiției nu s-a sesizat să revoce membrul care și l-a desemnat. La fel și Consiliul Superior al Magistraturii”, a spus Elena Prohnițchi.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului “Advocacy pentru eficientizarea activității ANI și promovarea integrității candidaților la alegerile locale generale 2020”, implementat cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare..

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.