Activitatea avocatului poporului se propune să fie reglementată constituţional

Ministerul Justiţiei propune ca activitatea avocatului poporului să fie reglementată constituţional. În legea supremă ar urma să fie stipulată misiunea avocatului, imunităţile, garanţiile şi aspecte privind independenţa şi incompatibilităţile funcţiei, transmite IPN.

De asemenea, se propune ca în Constituţie să se prevadă condiţiile necesare pe care trebuie să le întrunească o persoana care doreşte să devină avocat al poporului, dar şi cerinţele de accedere în funcţie. La fel, urmează să fie definite competenţele ombudsmanului şi obligativitatea de a prezenta în plenul Parlamentului raportul anual de activitate.

Potrivit ministerului, proiectul vine să sporească eficienţa şi rolul instituţiei avocatului poporului, dar şi să ridice nivelul de cultură juridică al populaţiei prin informarea despre pârghiile existente de protecţie a drepturilor.

La elaborarea documentului s-a ţinut cont de recomandarea Comisiei de la Veneţia. Pentru protejarea independenţei instituţiei ombudsmanului de fluctuaţia politică, Comisiei de la Veneţia recomandă de a stipula în Constituţie existenţa acestei instituţii şi activităţile ei de bază.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE