Cei care doresc să candideze independent la alegerile parlamentare sunt discriminaţi în raport cu cei care candidează pe listele partidelor, susţine activistul Oleg Brega, care îşi propune să candideze independent, transmite IPN.
În cadrul emisiunii „Pahomi”, la postul de televiziune „Realitatea TV”, Oleg Brega s-a referit la dificultatea de a colecta cele două mii de semnături, necesare pentru înregistrarea în cursa electorală. „În afară de faptul că sunt nişte reguli dure pentru colectarea acestor semnături, mai trebuie să fie confirmate şi de către administraţia publică locală unde au viză de reşedinţă semnatarii, dar primarii şi consilierii sunt afiliaţi politic şi pot să pună beţe în roate unui potenţial concurent electoral al partidului din care face parte”, a precizat Brega.
Potrivit activistului, şi pragul electoral de 2% este discriminatoriu pentru candidaţii independenţi. „Încă niciun candidat independent nu a reuşit să ajungă în Parlament. Este prea mult pentru un singur om două procente. De obicei, voturile celor care candidează independent, dar nu ajung în Parlament, sunt redistribuite partidelor. Dar să admitem că acest independent ajunge în Parlament, dar se întâmplă ceva cu el, moare sau renunţă pe parcurs la mandat, atunci acest mandat ajunge iarăşi la un partid, dar nu la un independent”, a notat Brega.
Oleg Brega a mai spus că, în cazul dacă va reuşi să fie înscris în cursa electorală, principalul concurent electoral va deveni „maşina de stat coruptă”. „CEC şi CNA vor face tot posibilul să mă obstrucţioneze şi vor încerca să mă descalifice”, crede Brega. Acesta s-a referit la situaţia lui Renato Usatîi, despre care speră că va trece prin politica moldovenească „ca o mâncărime”, dar oricum consideră că Ministerul Justiţie nu a procedat corect atunci când nu i-a înregistrat partidul sub pretext de falsuri în semnături. „Dacă Usatîi are totuşi dreptate şi semnăturile nu au fost false, atunci îmi închipui cum se va proceda în cazul meu”, a conchis Brega.