Activistul Fiodor Ghelici militează pentru dreptul pensionarilor la muncă

Autoritățile sunt din nou acuzate de „genocid” la adresa pensionarilor. Potrivit asociației obștești „Moldova mea”, condusă de activistul Fiodor Ghelici, pe lângă faptul că bătrânii, după ani de muncă, au o pensie mizeră, mai și sunt lipsiți de posibilitatea de a desfășura activități din care să câștige măcar puțin.

Fiodor Ghelici, a spus, într-o conferință de presă la IPN, că recent a fost martorul unei situații la piață în care bătrânii, care vin duminica să mai vândă câte ceva, au fost „luați pe sus” de către inspectorii fiscali și de poliție care au venit cu controale – să verifice dacă vânătorii activează în câmpul legal și dacă au aparate de casă. Activistul spune că totul arăta „de parcă cineva ar bombarda piața”.

În contextul celor relatate, Fiodor Ghelici se întreabă de ce un bătrânel, care vine la piață o dată pe săptămână să vândă un produs pe care îl crește în grădină, trebuie să fie tratat în acest fel. Ca urmare a celor văzute, a mers la Fisc, unde a întâlnit o bătrânică, fostă profesoară, care a venit să se intereseze ce să facă pentru ca să poată vinde o dată pe săptămână produse de acasă. Inspectorul i-a spus că trebuie să-și înregistreze întreprindere și să aibă aparat de casă. Femeia a întrebat dacă ar putea să obțină patentă, dar a fost informată că patente noi nu se mai eliberează. Sunt doar prelungite cele eliberate anterior.

Fiodor Ghelici s-a adresat administrației prezidențiale și Guvernului, menționând că 70% din pensionarii din Republica Moldova trăiesc în condiții de neimaginat. Sugestia activistului este ca, printr-o decizie de guvern, pensionarilor să li se permită să desfășoare activitate de mic comerț, în baza carnetului de pensionar. „Dacă nu îi pot ajuta, măcar să nu îi încurce să supraviețuiască”, a declarat Fiodor Ghelici. În adresarea către șeful statului, Fiodor Ghelici îi amintește că pensionarii l-au votat pentru că au crezut în promisiunile acestuia că vor avea o viață mai bună. Dacă situația nu se va schimba, răbdarea oamenilor va crăpa și atunci autorităților vor suporta consecințele.

  • fiodor ghelici despre pensionari.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.