Activistul Eduard Volcov propune să se implementeze în Moldova un program în domeniul protecției animalelor

Activistul pentru protecția animalelor, Eduard Volcov, propune să se implementeze în Republica Moldova Programul „ОСВВ” care presupune captarea, sterilizarea, vaccinarea și eliberarea câinilor care nu prezintă pericol pentru oameni la fostul lor loc de trai. Potrivit activistului, acest program este susținut de Organizația Mondială a Sănătății ca cea mai reușită soluție în lupta cu rabia și poate deveni o alternativă a eutanasiei pe care o propun autorități.

Eduard Volcov a afirmat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că autoritățile pregătesc un masacru, prin eutanasie, al cânilor fără stăpâni. Dar programul „ОСВВ” este o soluție efectivă implementată în mai multe țări civilizate, precum România, Ucraina, Bulgaria. „Acest program reprezintă o soluție ieftină de rezolvare a problemei maidanezilor. Există o metodologie care presupune sterilizarea pe parcursul anului a 70%-80% (de maidanezi). Concomitent, programul include înregistrarea animalelor de companie, înăsprirea pedepsei pentru aruncarea acestora în stradă, un sistem intensificat de adopție, informarea populației”, a spus Eduard Volcov.

Activistul a menționat că în școlile din Germania se organizează lecții dedicate protecției animalelor. Există legislația care protejează drepturile animalelor. După implementarea acestui program, în orașul Oradea, România, s-a redus brusc numărul câinilor fără stăpâni, în Lvov, Ucraina, este aceiași situație. „În țările unde nu au fost furați banii publici, unde au fost create aziluri pentru maidanezi, au organizat programe de adopție și înregistrarea animalelor, a fost văzut progresul”, a precizat activistul.

Eduard Volcov a declarat că dacă Republica Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană, autoritățile trebuie să urmărească exemplul civilizat în soluționarea problemelor câinilor fără stăpâni, iar eutanasia pe care o propune Karl Luganov, unul dintre autorii proiectului privind protecția animalelor, și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, are menirea să blocheze rezolvarea acestei probleme. El a adăugat că de mai mulți ani maidanezii sunt maltratați și uciși în Republica Moldova.

Olga Supceanova, o altă activistă, a menționat că la momentul actual în municipiul Chișinău nu sunt adăposturi bune pentru animale fără stăpâni. „Probabil că orașul Chișinău este unicul oraș european care nu are un adăpost municipal pentru câini. Noi avem nevoie de un azil care ar include centrul de sterilizare, centrul de adopție și locul de plasament pentru câini propriu-zis”, a spus activista.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE