Activele oficiale de rezervă au depășit 5 miliarde de dolari

La sfârșitul lunii iulie 2023, activele oficiale de rezervă au constituit 5 027,25 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 124,58 milioane de dolari în comparație cu 30 iunie, când activele oficiale de rezervă au însumat 4 902,67 milioane de dolari, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei precizează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată în mare parte de înregistrarea suportului bugetar debursat de instituțiile Băncii Mondiale în sumă de 137,03 milioane de dolari, dintre care 34,30 milioane de dolari sub formă de granturi și 102,73 milioane de dolari sub formă de împrumuturi.  Majorarea a fost determinată și de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută în valoare de 46,50 milioane de dolari. Totodată, s-au înregistrat intrări nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în mărime de 22,10 milioane de dolari. Intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă au constituit 1,03 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în mărime de 105,15 milioane de dolari. Plățile Ministerului Finanțelor au constituit 23,33 milioane de dolari SUA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.