Activele farmaciilor şi întreprinderilor de transport au suscitat cel mai mult interesul oamenilor de afaceri
Activele farmaciilor şi întreprinderilor de transport au suscitat cel mai mult interesul oamenilor de afaceri în prima zi a licitaţiei acţiunilor proprietate publică, iniţiată de Agenţia Proprietate Publică pe lângă Ministerul Economiei şi Comerţului, transmite Info-Prim Neo.
Licitaţia va continua până la 20 iunie. Luni, 16 iunie, s-au vândut pachetele a 14 societăţi, în valoare totală de 63,2 mln lei sau cu 20 la sută mai mult decât valoarea iniţială. În cazul a zece întreprinderi a fost procurat pachetul de control (peste 50%).
Cel mai scump s-au vândut acţiunile SA Farmacia Anenii Noi – 181 lei per unitate, depăşind preţul iniţial de 6 ori. De asemenea, de două ori s-a majorat preţul acţiunilor farmaciei din Basarabeasca. Acţiunile SA BTA-5 din Căuşeni s-au vândut cu 7,75 lei , faţă de preţul iniţial de 3,01 lei/unitate, iar acţiunile SA Ex-Prod –Trans din Chişinău – 42,85 lei/unitate, faţă de preţul iniţial de 10 lei. Opt pachete din cele 14 licitate au fost procurate la preţul iniţial de vânzare.
„În prima zi de licitaţie, de obicei, se vând cele mai multe pachete de acţiuni, dacă e să luăm în consideraţie experienţa anterioară. Sperăm că vor mai fi solicitări şi în zilele următoare. Oamenii de afaceri ne-au cerut informaţii suplimentare despre unele pachete de acţiuni care astăzi nu au fost solicitate”, a menţionat Tudor Copaci, viceministrul Economiei şi Comerţului.
Întrebat prin ce se explică interesul sporit faţă de întreprinderile de transport, oficialul a spus că domeniul serviciilor se dezvoltă în ritm susţinut şi oferă oamenilor de afaceri posibilităţi reale de a-şi recupera investiţia într-un timp mai scurt.
Valeriu Benderschi, directorul SRL Mobvaro - M, care a procurat pachetul de 78% de acţiuni în SA Ex-prod-Trans, situată pe strada Uzinelor în Chişinău a spus că preţul plătit este mare, de peste patru ori decât cel iniţial, dar că nu a avut alternativă. „Întreprinderea noastră e specializată în vânzarea mobilei, avem contracte cu firme străine. Ex-prod-Trans e situată într-o zonă geografică bună, e aproape de căile de acces şi de piaţa Calea Basarabiei. Vom construi un depozit pentru materiale, unul pentru produse alimentare. Intenţionăm să ne extindem şi, eventual, poate vom deschide şi un centru comercial. În prezent lucrăm cu parteneri din Spania în această direcţie, vom vede. Va fi nevoie de mari investiţii, căci întreprinderea cumpărată e în delăsare şi vrem să mai procurăm şi celelalte acţiuni până la 100%, care sunt deţinute de persoane fizice”, a adăugat el.
Omul de afaceri Mihai Boico, de asemenea, a spus că doreşte să-şi extindă afacerile. Împreună cu un partener ucrainean a procurat pachetul de acţiuni de 100% în SA Fabrica Avicolă Tochile, raionul Căşăraşi. „Ne-a mers, nu am avut concurenţi şi am procurat acţiunile la preţul lor iniţial de vânzare de 10 lei pentru o acţiune. Avem proiecte interesante şi sperăm să fim printre companiile care vor exporta carne de pui pe piaţa europeană. Dar la început ne concentrăm pe saturarea piţei autohtone”, a relatat Boico.
În anul curent în bugetul de stat sunt preconizate 99 mln lei mijloace din privatizare. În lunile ianuarie-mai au fost deja transferate 140 mln lei. Mijloacele de la privatizare vor fi utilizate în exclusivitate pentru realizarea unor proiecte investiţionale.
În cadrul licitaţiilor acţiunilor proprietate publică la BVM din 16-20 iunie sunt expuse pachetele a 40 societăţi pe acţiuni din diferite ramuri ale economiei naţionale, amplasate la Chişinău şi în alte localităţi ale republicii.