Acţiunile Tiraspolului demonstrează că nu vrea să se apropie de Chişinău, opinii

Administraţia de la Tiraspol, prin acţiunile şi declaraţiile făcute, demonstrează că nu are intenţii de a apropia cele două maluri ale Nistrului. Aşa au comentat mai mulţi experţi de la Chişinău declaraţia liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, care a  propus un „divorţ civilizat” drept soluţie pentru conflictul transnistrean, transmite IPN.

La întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 30 octombrie, în Germania cu premierul moldovean, Iurie Leancă, Evghenii Şevciuk a spus că odată cu apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, regiunea transnistreană va fi lipsită de dreptul la comerţ liber, transportul de mărfuri şi pasageri va fi blocat, iar beneficiile economice ale Acordului de Asociere cu UE sunt false şi reprezintă o tentativă de aplica anumite presiuni asupra regiunii.

Jurnalista Angela Aramă califică declaraţia liderului transnistrean ca fiind o vorbă în vânt. „Nu există o aşa autoritate care să decidă acest divorţ. Nu cred că este posibil acest divorţ şi cred că Republica Moldova nu este pregătită să renunţe la acest teritoriu, a spus  Angela Aramă în platoul emisiunii „Fabrika” la Publika TV.

Comentatorul politic Iurie Cazacu a menţionat că se acţionează după interesele Moscovei şi nu vede cum lucrurile ar putea evolua pozitiv după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. „Tiraspolul va rămâne în continuare neînduplecat. Economic nu va avea soluţii decât să se conformeze acestor standarde europene. Dacă vor urma o cale greşită, va fi un fiasco”, a spus comentatorul.

Expertul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, susţine că  reacţia pe care o are Evghenii Şevciuk este, de fapt, reacţia Federaţiei Ruse. Atunci când a fost negociată crearea zonei de liber schimb dintre Moldova şi UE cei de la Tiraspol au fost invitaţi în calitate de observatori, dar ei au fost o sigură dată.

Lectorul universitar la Catedra relaţii internaţionale, Nicolae Afanas, susţine că marea problemă este că 90 la sută din populaţia care locuieşte pe teritoriul din stânga Nistrului are aceeaşi opinie ca şi Evgheni Şevciuk, deoarece s-a manipulat mult şi integrarea europeană este văzută ca o ameninţare a adresa regiunii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.