Acţiunile pentru programul de reforme economice structurale, discutate la FMI şi BM

Nivelul de realizare a precondiţiilor Fondului Monetar Internaţional pentru ca Republica Moldova să beneficieze de un program de reforme economice a fost discutat în cadrul unei întâlniri a preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu conducerea FMI şi a Băncii Mondiale, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Parlamentului se menţionează că programul de reforme economice este susţinut de un aranjament de finanţare pentru o perioadă de trei ani, prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismului extins de creditare (ECF).

Oficialii FMI şi ai Băncii Mondiale au menţionat că un Program cu FMI ar aduce beneficii ţării în realizarea reformelor structurale vitale şi ar oferi acces la finanţare externă, un sprijin important al reformelor. Noul Program de ţară va fi focalizat pe politici de asigurare a stabilităţii macroeconomice şi financiare, accentul fiind pus pe reformele structurale pentru dezvoltare economică, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi atragerea investiţiilor strategice.

Conducerea FMI şi Consiliul Executiv al acestuia vor examina decizia privind aprobarea Programului pentru Republica Moldova la şedinţa board-ului FMI, care va avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie. Până atunci, autorităţile trebuie să implementeze integral setul de acţiuni prioritare, iar legislaţia adoptată – să intre în vigoare. Aprobarea Programului cu FMI ar însemna circa 25 de milioane dolari din partea FMI ca primă tranşă, 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială şi circa 55 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.