Organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic consideră inadmisibilă tergiversarea de către Gazprom a negocierilor pentru livrarea de gaze naturale în Republica Moldova. Într-o Declarație publică, organizațiile semnatare menționează că acțiunile părții ruse prezintă toate semnele unui șantaj deoarece tergiversarea respectivă nu are nici o motivație economică sau tehnică, transmite IPN.
„Facem apel la guvernarea Republicii Moldova să nu accepte nicio condiționalitate politică cu partea rusească și, în cazul în care nu va fi acceptată livrarea gazelor de către Gazprom la condițiile precedente, să dinamizeze procesul de identificare a surselor alternative prin intermediul Energocom de la traderi care operează la bursele internaționale. Republica Moldova este pregătită din punct de vedere al infrastructurii pentru a importa gaze naturale prin conductele de la sud, nord, vest și est. Prin urmare, considerăm că Republica Moldova are toate premisele să examineze o multitudine de alte opțiuni de asigurare Republicii Moldova cu gaze naturale, având în vedere, în particular, gazoductul Iași-Ungheni și asigurarea reversului prin conducta de la Isaccea, dar și căile tradiționale din estul și nordul țării”, se spune în Declarație.
Organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic notează că, și în condițiile în care sursele alternative de gaze naturale vor fi mai scumpe, prețul eventualelor condiționalități politice în raport cu Gazprom/Federația Rusă poate fi incomensurabil mai mare față de prețurile stabilite la bursele internaționale. În același timp, impactul social al majorării tarifelor pentru consumatori poate fi atenuat prin măsuri țintite de compensare pentru păturile socialmente vulnerabile. „Facem apel la partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova să acorde sprijin financiar, tehnic și politic în vederea susținerii Republicii Moldova în procesul de consolidare a securității energetice a țării. Facem apel către toate forțele politice din țară să evite specularea pe marginea crizei energetice și să își unească eforturile în interesul Republicii Moldova, și anume să promoveze dreptul de a avea libertatea de a procura gaze naturale din diverse surse”, se mai spune în Declarație.
Declarația este semnată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Institutul European de Studii Politice din Moldova. Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Comunitatea WatchDog.MD și alte organizații, în total 34 la număr.