Acțiunile curente în cadrul SRSJ sunt realizate doar în proporție de 14%


COMUNICAT DE PRESĂ

14 mai 2014

La 14 mai 2014, Asociaţia Promo-LEX şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER) au lansat în cadrul conferinţei de presă Raportul trimestrial Nr. 5 de monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei (perioada de monitorizare 01 ianuarie – 31 martie 2014).

Potrivit unei concluzii generale ritmul de implementare a Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei rămână a fi destul de lent. Astfel, din 264 de acţiuni planificate pentru a fi realizate până la 31 martie 2014, inclusiv cele restante, 157 au fost realizate, iar 107 sunt în continuare nerealizate, ceea ce constituie, respectiv, un raport procentual de 59% faţă de 41%.  Cu toate acestea experții consideră îngrijorător faptul că nici puținele acțiuni preconizate pentru perioada de monitorizare nu au fost realizate. Indicii statistici de realizare a acţiunilor curente constituie doar 14%.

“Trebuie să evidenţiem faptul că în perioada de raportare au fost prezentate două studii fundamentale pentru reformarea sistemului judecătoresc, şi anume, studiul cu privire la optimizarea dislocării instanţelor judecătoreşti şi cel cu privire la necesitatea specializării judecătorilor. Ne exprimăm speranţa că acestea vor încuraja actorii responsabili să realizeze cât mai curând acţiuni subsecvente”, a menționat Olesea Stamate, Asociația AGER.

La capitolul monitorizarea ședințelor de judecată au fost monitorizate 300 de ședințe de judecată în toate instanțele de judecată din țară. În acest sens au fost completate 480 de chestionare de satisfacție a participanților la procese. Un indicator pozitiv al creșterii îl constituie numărul ședințelor care au fost înregistrate audio, care a crescut cu 12% comparativ cu trimestrul IV al anului 2013. În acelaşi timp, a crescut și numărul ședințelor care s-au desfășurat în sălile de ședințe, cu circa 10%. „Printre deficiențe putem menționa problemele legate de facilitățile instanței, care au fost apreciate negativ de aproximativ 20% din avocați și justițiabili”, a menţionat Alexandru Postica, Asociaţia Promo-LEX.

Reamintim că, monitorizarea se axează pe observarea a 2 componente de bază: evaluarea realizării activităților cuprinse în Planul de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției și monitorizarea ședințelor de judecată. În cadrul Raportului au fost analizate 2 categorii de acțiuni, după cum urmează: acțiuni scadente cu termen de realizare în trimestrul I al anului 2014 și acțiuni restante până la 31 decembrie 2013.


Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului "Monitorizarea reformei sectorului justiției pentru sporirea responsabilității Guvernului", implementat de către Asociația Promo-LEX și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Proiectul este co-finanţat de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă: GSM 069637849, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail pr@promolex.md


 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE