Acţiuni pentru susţinerea persoanelor infectate cu HIV/SIDA

Timp de o lună în toată ţara vor avea loc diverse şedinţe de informare pentru tineri, mese rotunde şi activităţi sociale precum „Agaţă o panglică roşie” sau „Traseul sigur”. Acţiunile fac parte din campania de informare „Te priveşte! Priveşte pe fiecare! Testează-te HIV!”,care reprezintă o oportunitate de a demonstra voinţa de contracarare a infecţiei cu HIV şi susţinerea persoanelor care trăiesc cu această maladie, transmite IPN.

Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în parteneriat cu UNAIDS Moldova şi Asociaţia Obştească „Iniţiativa pozitivă” au lansat vineri, 13 mai, cea de-a doua ediţie a campaniei de informare, cu scopul de a menţiona importanţa testării la HIV şi combaterea stereotipurilor despre oamenii care trăiesc cu această boală

„În ultimii ani, în Republica Moldova am creat toate condiţiile pentru o testare sigură, voluntară, confidenţială şi gratuită a bolnavilor infectaţi cu HIV. Aceştia pot solicita consiliere anonimă pre şi post testare. Cunoaşterea statutului HIV şi iniţierea tratamentului asigură o viaţă absolut normală pentru persoanele infectate, membrii familiei şi chiar pentru viitorii copii”, a declarat Aliona Serbulenco ,viceministra sănătăţii, citată într-un comunicat de presă al ministerului.

În prezent 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare voluntară a populaţiei. De asemenea, patru Centre sociale au fost deschise recent în Chişinău, Bălţi, Comrat şi Tiraspol. Acestea oferă asistenţă şi protecţie persoanelor afectate de HIV/SIDA. „Este important ca noi toţi să conştientizăm că nimeni nu este imun la infectarea cu HIV, iar incluziunea socială a persoanelor infectate HIV/SIDA este imperativă”, a declarat Djulieta Popescu, şefa Direcţiei politici de asistenţă socială a MMPSF.

Experţii atenţionează că infecţia HIV afectează persoanele tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu extinderea în toate teritoriile. „Scopul ONU, de a stopa epidemia HIV, poate fi atins doar dacă oamenii conştientizează, în primul rând, necesitatea de a se testa la HIV voluntar şi în mod regulat”, a subliniat Svetlana Plămădeală, manager de ţară, UNAIDS.

La sfârşitul anului 2015, în Republica Moldova au fost înregistrate, în total peste 10 mii de cazuri HIV, dintre care bărbaţi – 58% şi femei – 42%. Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% dintre persoanele afectate de această maladie au fost diagnosticate tardiv. În plus, datele estimative vorbesc despre aproximativ 18 mii de persoane care ar trăi cu HIV şi doar jumătate din ei îşi cunosc statutul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.