Acţiuni culturale dedicate comemorării poetului Grigore Vieru

Timp de mai bine de o săptămână, din 12 până pe 21 februarie, în ţară vor fi desfăşurate un şir de acţiuni culturale dedicate comemorării poetului Grigore Vieru, cu ocazia marcării a 80 de ani de la naştere, transmite IPN.

Potrivit programului Ministerului Culturii, pe 12 februarie, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” va fi organizată o convorbire cu genericul: „Grigore Vieru – Om de Excepţie şi Mare Poet”. Pe 13 februarie, la Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu” va fi vernisată  expoziţia: „Generaţia şaizecistă”. Tot aici va avea loc şi un simpozion ştiinţific.

De ziua poetului, pe 14 februarie, vor avea loc depuneri de flori la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, dar şi la  Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală, unde este înmormântat. La Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va fi organizată o serată muzical-literară dedicată poetului, iar la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” va fi jucat spectacolul de muzică şi poezie: „Testamentul”, protagonist fiind interpretul Fuego din România. Tot în 14 februarie, la Teatrul „B. P. Hasdeu” din Cahul va avea loc „Omagiu de recunoştinţă poetului de geniu Grigore Vieru”.

Pe 15 februarie, la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” va fi jucat spectacolul pentru copii „Planeta de rouă”, de Grigore Vieru, iar la Biblioteca Naţională „Ion Creangă” va fi organizat un colocviu pentru copii, părinţi şi bunici, cu genericul: „Vieru al meu”. La Sala cu Orgă va fi desfăşurată cantata: „Bună dimineaţa soare”, de Eugen Mamot pe versurile lui Grigore Vieru şi va avea loc prezentarea culegerii de creaţii vocal-corale: „Bună dimineaţa soare”.

Tot pe 15 februarie, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a consiliului municipal Chişinău desfăşoară Gala Laureaţilor concursului municipal: „Din istoria neamului”, cu genericul „Grigore Vieru – poet al neamului”. Acţiunea va avea loc la Teatrul Republican „Ginta Latină” din capitală.

Pe 19 februarie, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va avea loc un program muzical-literar de poezie şi cântece pe versurile lui Grigore Vieru cu genericul: „Omagierea Poetului Naţional Grigore Vieru”. La Biblioteca Naţională va fi prezentată cartea „Omul duminicii”, în cadrul Cenaclului „Ideal”, urmată de un recital de poezie şi cântec pe versurile poetului Grigore Vieru. La fel va fi vernisată expoziţia: „Taina care mă apără”. Pe 20 februarie la Muzeul Naţional de Artă a Moldovei va lansat un vernisaj-expoziţie la care va fi prezentată opera lui Grigore Vieru în lucrările participanţilor la Atelierul de Creaţie a Copiilor. Activităţile se vor încheia pe 21 februarie cu Spectacolul literar-muzical cu genericul: „Steaua de vineri”, în memoriam Grigore Vieru, care va avea loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.