Acţiuni comemorative dedicate celui care a fost Ion Vatamanu
Regretatul poet, savant şi om de stat Ion Vatamanu ar fi împlinit, pe 1 mai, 70 de ani. Cu acest prilej, Institutul de Filologie şi Institutul de Chimie ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) şi Uniunea Scriitorilor din Moldova (USM) organizează vineri, 27 aprilie, un simpozion consacrat acestei personalităţi remarcabile ştiinţifice şi de cultură a R. Moldova.
Potrivit Serviciului de presă al AŞM, agenda evenimentului include comunicări ale acad. Mihai Cimpoi, preşedintele USM, Anei Bantoş, director interimar al Institutului de Filologie, ş. a.
Un documentar-revocare în amintirea celui care a fost Ion Vatamanu va fi prezentat în deschiderea Festivalului internaţional de film documentar „Cronograf”, care se va desfăşura la Chişinău în perioada 1 - 5 mai. Filmul este o producţie OWH TV Studio, în regia Leontinei Vatamanu, fiica poetului.
Poet şi eseist, chimist de profesie, după absolvirea Universităţii de Stat din Moldova (1960) Ion Vatamanu a lucrat şef de laborator la Academia de Ştiinte. În 1990 a fost ales deputat în Parlament, unde a fost preşedinte al Comisiei pentru cultură şi culte. S.a stins din viaţă la 9 august 1993, la Chişinău.
A semnat cărţile de poezie „Primii fulgi” (1962), „Ora păsării” (1974), „De ziua frunzei” (1977), „Iubire de tine” (1981), „Măslinul oglindit” (1983), „Dimineaţa mărului” (1986), „Nimic nu-i zero” (1987), „Atât de mult al pământului” (1990) ş. a., precum şi două cărţi de eseuri „Viaţa cuvântului” (1980) şi „A vedea cu inima” (1984).
S-a manifestat ca luptător fervent pentru eliberarea naţională a românilor din R. Moldova şi Bucovina, în 1987 şi ulterior scriind poezii preponderent retorice, de o largă audienţă: „Ce vor scriitorii?”, „Unire, moldoveni!”, „Celor ce pun graiul la vot”, „Un popor de felul nostru”, „Matern la Bucovina” etc.