Acţionari BEM acuză reprezentanţii statului că paralizarea activitatea băncii
Un grup de acţionari ai Băncii de Economii a Moldovei acuză reprezentanţii statului că paralizarea activitatea instituţiei. Denis Korotkevici, reprezentatul companiei britanice Lectom Ltd , care deţine aproape 18% din acţiunile băncii, a declarat, la o conferinţă de presă, că reprezentantul statului, care deţine pachetul majoritar – 56%, nu s-a prezentat joi, 16 februarie, la Adunarea Generală Extraordinară a acţionarilor BEМ, determinând în acest fel lipsa de cvorum, transmite Info-Prim Neo.
„Considerăm că prin aceasta reprezentanţii statului paralizează activitatea băncii. La adunare urmau să fie examinate probleme importante, în particular rezultatele financiare nesatisfăcătoare înregistrate de bancă pe parcursul anului trecut şi faptul că banca nu are de mai mult timp un un consiliu funcţional. Din cinci membri ai consiliului, doi nu au fost aprobaţi de Banca Naţională a Moldovei, iar unul şi-a retras împuternicirile, astfel că în consiliu au rămas numai doi membri, ei reprezintă interesele statului şi sunt angajaţi ai Ministerului Finanţelor”, a precizat Denis Korotkevici.
Reprezentantul Lectom Ltd a mai spus că acţionarii îşi fac griji pentru deponenţii BEM , printre care sunt şi pensionari. Dacă banca nu are un consiliu funcţional, nu pot fi luate nici decizii care i-ar îmbunătăţi activitatea. Potrivit lui Denis Korotkevici, poziţia Lectom Ltd este susţinută şi de alţi acţionari.
Întrebat de ce nu s-a prezentat la Adunarea Generală Extraordinară a acţionarilor BEM, reprezentantul statului, Veaceslav Negruţa, ministru al finanţelor, a spus că pachetul de acţiuni al acţionarului Lectom Ltd este în litigiu, fiind suspendat de BNM în ziua când trebuia să aibă loc adunarea. Practic aceste acţiuni nu aveau drept de vot.
„Chiar cu jumătate de oră înainte de adunare, am aflat despre o încheiere judecătorească, emisă de către Curtea de Apel Chişinău. Pentru a evita pericolul pătrunderii în BEM a unor pretinşi acţionari şi a păstra echilibru şi liniştea, am decis să nu participăm la această adunare. Am convenit ca în următoarele 20-60 de zile, precum este stipulat în lege, să fie convocată Adunarea Generală a Acţionarilor, în cadrul căreia vor fi discutate toate problemele expuse de acţionari. Între timp BNM ar urma să facă claritate”, declarat Veaceslav Negruţa.
Potrivit ministrului, Consiliul BEM asigură activitatea normală a băncii. Anul trecut banca a înregistrat indicatori financiari în creştere, profitul fiind de 26 mln lei. Totodată, conform unor clasamente şi studii independente, o problemă cu care se confruntă BEM este creşterea creditelor neperformante în activele totale. Şi Curtea de Conturi a evidenţiat într-un raport recent o serie de încălcări în privinţa gestionării patrimoniului dat şi luat în chirie de către BEM.