Acordul privind zona de comerţ liber în CSI, înaintat spre ratificare Parlamentului
Guvernul a aprobat şi a înaintat Parlamentului spre ratificare Acordul privind zona de comerţ liber între ţările membre ale CSI, semnat la St. Petersburg pe 18 octombrie 2011, transmite Info-Prim Neo.
După ratificare, acordul în cauză va substitui acordurile bilaterale de comerţ liber pe care le are în prezent Republica Moldova cu ţările CSI. Potrivit vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al economiei, acordul a fost negociat pe parcursul a doi ani şi va instituţionaliza un cadru de relaţii multilaterale mult mai solid, bazat pe normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
„La modul practic, aceasta va însemna excluderea unor embargouri de genul celui impus Republicii Moldova de Federaţia Rusă în 2006 (acum câteva zile Federaţia Rusă a devenit membră a OMC). Părţile semnatare, indiferent de mărimea ţărilor, nu-şi vor mai putea permite luarea unor astfel de decizii cum ar fi impunerea embargourilor, ele vor fi obligate să urmeze procedurile stabilite de OMC, să aducă argumente, să procedeze la consultări înainte de a lua o decizie, respectând o procedură foarte rigidă când e vorba de introducerea unor restricţii”, a menţionat Valeriu Lazăr.
Ţările semnatare şi-au luat angajamentul să nu înrăutăţească regimul comercial existent între ele. În anexele la acord au fost stabilite excepţiile de la regimul de liber schimb şi nu vor mai apărea alte excepţii. „Peste jumătate de an după intrarea în vigoare a acordului, vom începe consultările cu ţările CSI privind eliminarea acestor excepţii, ca peste câţiva ani să nu mai existe niciun fel de bariere în comerţul între ţările noastre, de genul taxe vamale la import sau export. Important este să fim în măsură de a valorifica la maximum posibilităţile pe care le oferă acest acord”, a mai spus vicepremierul.
Valeriu Lazăr a ţinut să sublinieze că Acordul privind zona de comerţ liber între ţările membre ale CSI nu intră în contradicţie cu alte angajamente internaţionale ale Republicii Moldova, în parte cu cele asumate faţă OMC şi Uniunea Europeană. Într-un comunicat de presă remis de către Consiliul Naţional pentru Participare, alcătuit din experţi neguvernamentali şi reprezentanţi ai societăţii civile, se menţionează că ar fi fost mai bine dacă, înainte de propunerea de ratificare a acordului, Guvernul ar fi efectuat un studiu al impactului pe care ar putea să-l producă, în special asupra angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană.