Acordul pentru cele 75 mln euro pentru viticultură va fi semnat la 18 noiembrie
Banca de Investiţii a Consiliului Europei va acorda Moldovei 75 de milioane de euro pentru implementarea Programului de revitalizare a complexului vitivinicol. Semnarea acordului este preconizată pentru 18 noiembrie, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc.
„Este un program complex. Am inclus în el îmbunătăţirea situaţiei pe tot lanţul valoric, cuprinzând sferele de educaţie, cercetare, mai apoi întreprinderile viticole, cele de vinificaţie, întreprinderile conexe şi sistemul de asigurare, adică toate instituţiile care sunt responsabile de asigurarea calităţii, inofensivităţii şi autenticităţii produselor vinicole”, a declarat ministrul, citat de Info-Prim Neo. „Chiar şi reprezentanţii Băncii au subliniat că va fi un proiect model pentru ei”, a adăugat Valeriu Cosarciuc.
Potrivit ministrului, eliminarea barierelor la export, crearea unui climat de afaceri şi investiţional favorabil în sectorul agricol, a fost preocuparea principală a ministerului pe parcursul acestui an. S-a reuşit eliminarea Mărcii de stat la producţia destinată exportului, ceea ce a dus la scutirea agenţilor economici de plata a circa 30 de milioane de lei anual. A fost scoasă restricţia la exportul distilatelor de vin şi divinurilor în vrac, fapt care a favorizat sporirea volumelor de export cu 2,5 milioane de dolari. De asemenea, au fost simplificate procedurile de certificare a strugurilor din soiurile tehnice, a fost anulată plata agenţilor economici pentru revitalizarea viticulturii.
„O activitate importantă ţine de promovarea dublării cotei de livrare fără taxe vamale pe piaţa UE pentru vinurile din struguri. Recent am primit o scrisoare de la comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, prin care este confirmat faptul că în 2012 vom putea să exportăm 2 milioane de decalitri, faţă de 1 mln decalitri în anul curent. Va fi necesar să traversăm procedurile respective în Comisia Europeană, dar noi credem că vom reuşi”, a menţionat Valeriu Cosarciuc.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare a menţionat şi unele acţiuni întreprinse în vederea educării culturii consumului de vin pe piaţa autohtonă, prin renunţarea la băuturi alcoolice tari şi bere de import. „În prima jumătate a anului curent exportul de vinuri s-a majorat cu 45 la sută faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut. Şi chiar dacă lumile august-septembrie au fost marcare de unele tensiuni la exportul de vinuri pe piaţa rusă, exporturile nu s-au redus simţitor, fiind mai mari decât cele înregistrate în 2009. Noi am lucrat pentru diversificarea pieţelor de export, prin organizarea acţiunilor ample de promovare în Estonia, Slovenia, Olanda, Belarus, Cehia”, a mai spus oficialul.