Acordul de Asociere înseamnă că Uniunea Europeană se va implica şi mai mult în Republica Moldova, pentru ca administraţia publică să devină mai eficientă, ca justiţia să funcţioneze, ca banii de la bugetul public să fie investiţi în acele domenii în care contează pentru oameni – în sănătate, în educaţie, în infrastructură etc. Declaraţia îi aparţine europarlamentarului Siegfried Mureşan, care a comentat pentru Radio Europa Liberă avantajele Acordului de Asociere pentru Moldova, care la 1 iulie intră în vigoare în totalitate, transmite IPN.
„Uniunea Europeană se va implica cu toată expertiza pe care o are pentru ca şi în Republica Moldova să se vadă ceea ce s-a văzut în alte ţări din Europa de Est în ultimii 20 de ani – în Polonia, în Cehia, în Slovacia, în România, în Bulgaria – şi anume că oamenilor din aceste ţări începe să le meargă tot mai bine”, susţine oficialul.
Siegfried Mureşan a menţionat că Acordul de Asociere este cel mai complet instrument de apropiere a ţărilor din afara UE de Uniunea Europeană. „Este şi un semnal foarte puternic dat dinspre Uniunea Europeană că dorim relaţii cât mai strânse politice, administrative, economice cu aceste ţări, dorim să le ajutăm, fiindcă sunt în vecinătatea noastră, dorim să le ajutăm să găsească calea spre prosperitate”, a notat Mureşan.
Eurodeputatul a mai spus că este un semnal, mai ales ca oamenii politici să îndeplinească ceea ce oamenii aşteaptă de la ei – reformarea justiţiei, combaterea hotărâtă a corupţiei, întărirea statului de drept. Potrivit lui, UE distinge foarte clar între politicieni care într-adevăr fac reforme şi politicieni care mimează reformele.
Oficialul a declarat că au existat mai multe valuri de extindere a Uniunii Europene de-a lungul ultimilor 15 ani şi UE s-a confruntat cu multe guverne care nu voiau să combată corupţia cu adevărat, care nu voiau să facă reforme, care voiau să ţină ţara captivă în mâinile câtorva grupuri mici. „Uniunea Europeană a învăţat din acea experienţă, mecanismele de monitorizare acum sunt mult mai complexe şi ulciorul nu va merge la apă. Interesul Uniunii Europene este acela de a lucra bine cu guvernele, cu statele care au Acordul de Asociere, aceste guverne primesc întotdeauna o şansă corectă din partea Uniunii Europene, inclusiv exerciţiul diplomatic”, a spus oficialul.
Siegfried Mureşan şi-a exprimat speranţa că în Republica Moldova este un guvern care să dorească să implementeze reformele. Potrivit lui, dacă acest guvern doar mimează, garantat, mai devreme sau mai târziu, acest lucru va fi înţeles la Bruxelles. În opinia sa, relaţia instituţională va continua să funcţioneze, fiindcă există dorinţă de a lucra bine cu autorităţi din fiecare ţară care a semnat Acordul de Asociere, însă fără încredere va fi mult mai greu pentru Republica Moldova. Dacă guvernul pierde încrederea partenerilor internaţionali, de suferit vor avea tot oamenii.