Acordul de Asociere este o locomotivă pentru a aprofunda reformele, viceministru

„Nivelul de trai, nicăieri şi niciodată, nu se îmbunătăţeşte peste noapte. De cele mai multe ori, el reprezintă rezultatul unor schimbări structurale în lanţ. Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE este o locomotivă pentru a continua şi a aprofunda reformele instituţionale, pentru a crea condiţii benefice pentru investitorii străini”, a declarat viceministrul de externe, Iulian Groza, într-un interviu pentru revista online a Guvernului „Infogov”, citată de IPN.

Potrivit viceministrului, în ultimii ani, Republica Moldova a beneficiat de o asistenţă financiară esenţială din partea UE. Toate aceste granturi au fost oferite pentru ca, într-un final, Moldova să poată asigura condiţii propice pentru atragerea investiţiilor. Asistenţa financiară ajută pe termen scurt ca Moldova să-şi consolideze instituţiile, dar pe termen mediu şi lung investiţiile sunt pentru modernizarea liniilor de producţie, pentru a exporta mai mult, pentru a majora numărul locurilor de muncă.

Întrebat dacă, Acordul de Asociere are caracter ireversibil, Iulian Groza a spus că, la modul ipotetic, revizuirea acordului este posibilă. Există şi o clauză care spune că, după trei ani, părţile pot revizui conţinutul acestui document. Despre trei ani, ca primă etapă, se vorbeşte şi în Agenda de Asociere aprobată în cadrul Consiliului de Cooperare Moldova - UE şi în Planul Naţional de implementare a Acordului de Asociere.

„După trei ani vom face o evaluare şi vom decide: poate să revizuim conţinutul. Dar poate să avansăm mai mult, aspirând la statul de ţară candidată pentru integrare. Cert este că istoria a arătat foarte clar care e modelul ce poate asigura modernizarea durabilă, inclusiv a Moldovei. Procesele integraţioniste cu estul rămân atractive pentru doar câteva state, dar până şi Belarus şi Kazahstan pun, de multe ori, la îndoială anumite iniţiative lansate în cadrul acestui format al Uniunii Vamale. Sunt, în continuare, convins că cetăţenii vor şti să facă o alegere dreaptă. Iar în ceea ce ne priveşte, vom continua activitatea de informare corectă şi obiectivă”, a spus viceministrul.

Oficialul a mai pus că Acordul de Asociere a creat mai multe mituri deoarece s-a acordat o atenţie mai mică necesităţii de a comunica cu cetăţenii. „Am crezut că beneficiile lui vor fi de la sine înţelese şi percepute, dar nu a fost chiar aşa. În plus, şi-a spus cuvântul şi propaganda antieuropeană. Pe noi toate aceste intoxicări ne-au ajutat să ne mobilizăm, să ne consolidăm mesajele şi chiar să batem pe la uşile oamenilor pentru a le spune adevărul despre integrarea europeană a ţării”, a menţionat viceministrul.

Referindu-se la lupta împotriva corupţiei, Iulian Groza a spus că schimbările făcute doar din frică nu sunt eficiente şi nici durabile. Pe de o parte, trebuie sistemul să fie reformat, pe de altă parte, trebuie să existe presiunea continuă a societăţii civile, a fiecărui cetăţean, care să transforme actul corupţiei într-un delict nu doar penal, ci şi moral.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.