Acordul de Asociere cu UE prevede recunoaşterea Moldovei ca fiind ţară europeană

În preambulul Acordului de Asociere cu UE, care urmează să fie parafat la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Moldova este recunoscută ca find o ţară europeană, cu o istorie şi valori comune cu cele ale statelor membre ale UE. Uniunea Europeană salută alegerea ţării, inclusiv angajamentul de a dezvolta o democraţie durabilă şi o economie de piaţă, transmite IPN cu referire la Ghidul Acordului de Asociere – o publicaţie a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Asocierea politică şi integrarea economică a Moldovei în cadrul UE va depinde de progresul de implementare a Acordului de Asociere, precum şi de rezultatele obţinute de Moldova în asigurarea respectului faţă de valorile comune şi progresul în convergenţa cu domeniile politice, economice şi legale ale UE, se menţionează în textul documentului.

Titlul întâi al acordului reflectă principiile generale, respectul pentru principiile democratice, drepturile omului, libertăţile fundamentale şi statulul de drept. De asemenea, mai prevede promovarea respectului pentru principiul suveranităţii şi al integrităţii teritoriale, inviolabilitatea hotarelor şi independenţa, precum şi combaterea proliferării armelor în masă.

Un alt titlu al acordului se referă la dialogul politic şi la reforme, la cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate. Dialogul politic va avea scopul de a aprofunda asocierea politică.

Titlul 3 vizează justiţia, libertatea şi securitatea. UE şi Moldova se angajează prin Acordul de Asociere să-şi consolideze dialogul şi cooperarea în domeniul migraţiei, a azilului şi a managementului frontierelor.

Următorul titlu se referă la cooperarea economică şi sectorială, iar Titlul 5 la comerţ şi aspecte ce ţin de comerţ, care prevede integrarea economică şi crearea Zonei de comerţ liber. UE va fi principal partener economic al Moldovei, acoperind 45% din comerţul extern al ţării.

Prevederile finale vizează Consiliul de Asociere UE-Moldova, cea mai înaltă platformă de cooperare. Consiliul va fi asistat în realizările sale de către Comitetul de Asociere. Acordul de Asociere mai prevede şi o platformă de cooperare instituţională pe dimensiunea parlamentară, în mod special prin stabilirea Comitetului Parlamentar de Asociere. Un alt element important constă în promovarea întrunirilor sistematice ale reprezentanţilor societăţii civile. Astfel, va fi stabilită o platformă a societăţii civile, care va putea oferi recomandări Consiliului de Asociere.

Textul Acordului de Asociere va fi făcut public peste câteva săptămâni după ratificare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.