Acordul de Asociere cu UE este cea mai mare realizare în 24 de ani de independentă. Ciclu IPN

În ce punct al dezvoltării sale istorice sub aspect economic, social şi politic se află Republica Moldova la cea de-a 24-a aniversare a Independenţei? Procesul de dezvoltare este unul firesc, cu întârziere, în ritmuri anticipate? Care sunt lecţiile învăţate şi lecţiile de învăţat? Şi care este perspectiva apropiată şi îndepărtată a societăţii moldoveneşti şi în special sub aspectul integrării europene? La aceste întrebări a încercat să răspundă Agenţia de presă IPN în cadrul unui ciclu de materiale cu genericul: „Moldova la 24 de ani: Cine suntem? Încotro mergem?”, solicitând opiniile experţilor din diferite domenii.
---

Politologul Mihai Cernencu spune că Republica Moldova, la 24 de ani de la proclamarea independenţei, se află la mijloc de cale, tranziţia nu s-a încheiat, dar nici statul de drept nu a fost construit. Partidele nu au devenit adevărate instituţii politice şi avem un sistem judiciar de castă, corupt sau chiar mafiot, justiţia nu este pentru cetăţeni, ci pentru clanuri. „Cu părere de rău, sistemul judecătoresc este, probabil, punctul cel mai vulnerabil al Republicii Moldova, fiindcă sistemul judiciar încuviinţează corupţia, distruge sistemul financiar, nu face dreptate cetăţeanului, este cel care nu permite construirea statului de drept”, a subliniat Mihai Cernencu.

Republica Moldova se află la un moment de răscruce. A fost semnat Acordul de Asociere cu UE şi practic a fost ratificat de toate statele din Uniunea Europeană. Cea mai mare este problema de a realiza acest acord. Mihai Cernencu e de părere că realizarea lui în 4, 8, 10 sau 12 ani şi reformele care reies din acest acord ar putea duce la finalizarea tranziţiei şi să contribuie la crearea statului de drept. Realizarea cea mai mare este că UE ne-a acordat încrederea de a semna acest acord, iar cea mai mare dezamăgire este că la un an şi jumătate de la semnare, acesta nu este implementat.

„La 24 de ani de independenţă, ni se spune că suntem un stat capturat, dar el a fost capturat de mai demult, de către comunişti, iar oligarhii de acum pur şi simplu au preluat statul capturat din mâna lui Voronin. Doar Acordul de Asociere, probabil, ar putea să ne facă să depăşim această stare”, a menţionat Mihai Cernencu.

Procesul de dezvoltare al ţării i se pare politologului ca fiind absolut firesc, însă cu anumite întârzieri. „Republica Moldova niciodată nu a avut statalitate, pentru ţară sunt de fapt primii paşi de consolidare a statului. E o chestiune firească. Nu degeaba evreii au fost purtaţi prin pustiu 40 de ani ca să moară ultimul evreu care ţinea minte că a fost rob în Egipt. Şi la noi mai sunt oameni care cred că Uniunea Sovietică a fost mană cerească şi le povestesc basme copiilor cât de bine era în URSS. Iată când vor muri toţi cei care spun cât de bine a fost în Uniunea Sovietică, Republica Moldova va depăşi etapa de tranziţie”, a specificat Mihai Cernencu.

În cei 24 de ani, nu am învăţat lecţia să ne asigurăm surse alternative de energie, nu am învăţat că avem nevoie de pieţe de desfacere sigure şi mereu suntem loviţi de embargourile ruseşti. Am învăţat doar o lecţie: dacă faci anumite reforme, UE te poate accepta. Vom vedea cum va fi implementat Acordul de Asociere cu UE, spune politologul, căci din punctul său de vedere semnarea şi ratificarea acestui document este cea mai mare realizare în cei 24 de ani.

Perspectivele de integrare europeană în aceste condiţii sunt cam sumbre, apreciază politologul. Dacă reuşim în 10 ani să implementăm Acordul de Asociere, poate avem şanse de integrare. România dorea ca în 2018 să reuşească să aducă Republica Moldova în UE, dar după ce s-a întâmplat acum, este foarte greu ca cineva să mai promită ceva. Acum nimeni nu mai vorbeşte despre depunerea unei cereri de aderare. Dacă clasa politică va conştientiza că implementarea Acordului de Asociere este unica şansă de a construi şi a edifica o societate normală, Mihai Cernencu crede că la cea de-a 30-a aniversare a independenţei Republicii Moldova am putea adresa cuvinte de laudă celor care ne guvernează.

Mariana Galben, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.