Acordul Coaliţiei Pro Europene inspiră un sentiment pozitiv, Igor Boţan

Liderii partidelor politice de la guvernare au trebuit să facă mai multe acţiuni şi mai mulţi paşi importanţi pentru depăşirea crizei politice din această primăvară. În timpul acestei crize, coaliţia de guvernare a devenit o adevărată instituţie, iar acordul acesteia inspiră un sentiment pozitiv că în sfârşit cei care au acumulat experienţă negativă au înţeles că lucrurile trebuiesc aranjate astfel încât să evite alte crize de acest gen. Cu astfel de comentarii a venit Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, în cadrul dezbaterii publice „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii - 1”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Igor Boţan consideră că ultima criză politică din Moldova a fost soluţionată în stil european, când liderii partidelor s-au dat într-o parte şi au scos în prim plan persoane care au preluat ştafeta, persoane care au încrederea cetăţenilor şi pot duce la bun sfârşit proiectele de integrare în UE.

Directorul ADEPT e de părere că viabilitatea Coaliţiei Pro Europene depinde de frica actualii guvernări că la putere ar putea reveni comuniştii. Igor Boţan crede că societatea moldovenească este sortită să aibă de acum înainte o guvernare de coaliţie, deoarece este profund fragmentată, iar politicienii pedalează pe sentimentele oamenilor. „Partea bună este că reprezentanţii acestor segmente sunt impuşi să formeze coaliţii pentru a guverna. E absolut normal şi firesc, cu timpul poate aceste fragmente vor concreşte şi societatea va deveni mai consolidată”, a subliniat analistul politic.

Igor Boţan afirmă că actualele partide politice din Moldova sunt echipe manageriale şi este important ca aceste echipe să fie menţinute pentru ca ţara să nu piardă din viteza proceselor de integrare în UE. Analistul a remarcat faptul că Acordul Coaliţiei Pro Europene este o mostră foarte bună şi un început bun pentru fundaţii relativ viabile ale unor guvernări de coaliţie.

Dezbaterile publice cu tema: „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii - 1”, este ediţia a XIX-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Siedel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.