Acordul Coaliţiei Pro-Europene de Guvernare, detalii

Refacerea unei majorităţi parlamentare este de o importanţă vitală pentru interesele naţionale ale ţării, notează PLDM în proiectul acordului politic de creare şi funcţionare a Coaliţiei Pro-Europene de Guvernare, prezentat publicului la 16 mai. Liberal-democraţii revendică de urgenţă învestirea unui nou guvern pro-european, transmite IPN.

PLDM menţionează în acord că pentru Coaliţia Pro-Europeană de Guvernare este o prioritate naţională continuarea cursului de integrare europeană. Eforturile coaliţiei vor fi îndreptate spre semnarea Acordului de asociere cu UE, spre crearea Zonei de Comerţ Liber şi spre asigurarea deplasării libere a cetăţenilor moldoveni prin UE. Conform acordului, Coaliţia Pro-Europeană de Guvernare va fi o asociaţie politică, constituită din entităţile politice care susţin programul de guvernare al acesteia, pentru perioada de până la finalizarea mandatului deplin al Parlamentului în actuala legislatură.

Adunarea coaliţiei de guvernare va fi forul ce întruneşte toţi deputaţii şi miniştrii coaliţiei, conducerea partidelor-membre. Aceasta se va convoca la necesitate, dar nu mai rar de o dată în trei luni. Va fi moderată prin rotaţie de către fiecare dintre liderii partidelor şi grupurilor parlamentare semnatare. Reuniunea liderilor coaliţiei va întruni liderii partidelor semnatare ale acordului. În acest format, care se va întruni săptămânal, se vor coordona subiectele de pe agenda guvernării. Consiliul coaliţiei va fi format din delegaţiile părţilor semnatare, în număr de până la 4 persoane pentru fiecare delegaţie. Consiliul coaliţiei se va reuni ori de câte ori va fi necesar, la cererea unuia dintre partidele sau grupurile politice semnatare ale acordului de coaliţie, dar nu mai rar decât o dată la două săptămâni. Consiliul parlamentar de coordonare va fi format din deputaţi reprezentanţi ai partidelor semnatare şi partenerilor de coaliţie, având drept competenţă stabilirea priorităţilor agendei legislative a coaliţiei de guvernare. O altă componentă a coaliţiei, secretariatul, va fi o entitate permanentă cu funcţii tehnice, care va asista activitatea coaliţiei pe toate dimensiunile ei: politic, legislativ şi executiv.

Acordul politic fixează o serie de domenii convenite de coaliţie, urmând ca obiectivele guvernării să fie expuse în programul de activitate al Guvernului, cu respectarea liniilor directorii: asigurarea supremaţiei legii şi a respectării drepturilor omului, bunăstarea cetăţenilor, politicile sociale şi calitatea vieţii. Integrarea europeană rămâne a fi prioritate absolută a politicii interne şi externe a Republicii Moldova, reintegrarea teritorială şi consolidarea statului la fel. Coaliţia îşi propune să combată corupţia, infracţiunile economice şi financiare şi să echilibreze relaţiile externe.

Autorii proiectului de acord susţin că această Coaliţie va implementa principiul neadmiterii subordonării instituţiilor statului intereselor de partid, va exclude partajarea funcţiilor de conducere în cadrul instituţiilor independente şi cu statut autonom. Coaliţia va continua reformele menite să asigure stabilitatea în funcţie, respectarea drepturilor şi a şanselor de avansare în cariera profesională a funcţionarilor publici.

În contextul acestor principii ale negocierilor pentru formarea coaliţiei de guvernare, precum şi drept rezultat al evaluării experienţei anterioare de guvernare, se vor opera modificările structurale prin care se va institui Corpul de control al primului ministru, cu funcţii de verificare a modului în care se execută hotărârile de Guvern şi dispoziţiile. De asemenea se va institui Agenţia veniturilor publice, subordonată Guvernului, care va încorpora Serviciul Vamal şi Inspectoratul Principal Fiscal de Stat. După semnarea acordului, se va institui şi Agenţia pentru asistenţă externă, subordonată Guvernului, care va asigura comunicarea cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova şi va coordona orientarea şi valorificarea asistenţei tehnice şi financiare externe.

Agenţia de achiziţii publice urmează să treacă la utilizarea serviciilor electronice pentru transparenţa şi eficientizarea procesului de achiziţii publice, iar pentru o eficienţă mai mare în administrarea procesului de privatizare şi administrare a proprietăţii de stat, Agenţia administrării şi proprietăţii de stat va fi trecută în subordonare directă Guvernului. La fel și Agenţia pentru atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor va fi trecută în subordonare directă Guvernului. Prezidiul Guvernului va fi exclus, iar prim-ministrul va avea dreptul de a opera remanieri guvernamentale, urmând ca în locul persoanelor vizate de aceste remanieri să fie numite altele, după consultări cu entitatea politică ce i-a înaintat în funcţiile respective.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.