Acordul ce prevede creditul rusesc, declarat neconstituțional

Acordul cu Guvernul Federației Ruse, ce prevede oferirea împrumutului de stat în valoare de 200 de milioane de euro, a fost declarat neconstituțional. Hotărârea fost emisă de Curtea Constituțională joi seara, 7 mai, după aproape nouă ore de dezbateri și două ore de deliberări, transmite IPN.

Curtea a declarat neconstituționale hotărârile Guvernului cu privire la inițierea negocierilor pe marginea acordului și cea cu privirea la aprobarea proiectului de lege de ratificare a acordului. Neconstituțională a fost declarată și legea pentru ratificarea acordului, adoptată de Parlament pe 23 aprilie.

Hotărârea Curții este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. Hotărârea integrală urmează să fie publicată în termen de cinci zile.

Judecătorul constituțional Eduard Ababei s-a abținut de la examinarea sesizărilor cu privire la creditul rusesc. Ababei a declarat că se află în raporturi de rudenie prin afinitate – este cumnat cu unul din membrii Guvernului, vicepremierul Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor. Or, Ministerul Finanțelor a fost una dintre instituțiile responsabile de negocierea Acordului de împrumut de stat cu Federația Rusă.

Acordul care prevede acordarea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro a fost ratificat acum două săptămâni de Parlament. Curtea Constituțională a suspendat acordul, până la examinarea cauzei în fond, după sesizarea depusă de deputatul din Grupul parlamentar Pro Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.