Acordarea unor facilități pentru tinerii medici care merg în raioane rămâne pe seama APL

Spitalele raionale au trecut din subordinea consiliilor raionale în subordinea Ministerului Sănătății. Însă, acordarea unor facilități pentru tinerii medici care merg să lucreze în raioane a rămas pe umerii administrației publice locale. Președinții de raioane afirmă că nimeni nu a discutat cu ei acest aspect, iar directorii spitalelor cred că responsabilitatea îi revene Ministerului Sănătății odată ce a preluat funcția de fondator, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

Până la reformă, consiliile raionale, în calitate de fondatori ai spitalelor raionale, trebuiau să ofere tinerilor specialiști spațiu locativ sau alte facilități pentru a-i stimula și a-i ajuta să lucreze în provincie. Chiar dacă instituțiile medicale au trecut în subordinea Ministerului Sănătății, autoritatea susține că a convenit cu administrațiile publice locale ca acestea să păstreze aceste obligații. Mai mulți președinți de raioane cu care a stat de vorbă Europa Liberă au fost surprinși de această veste.

„Logic, ministerul ar trebui să-și ia această responsabilitatea, dar nu am un răspuns concret. Noi nu am discutat despre asta. Ministerul s-a interesat cum mai repede să preia spitalele”, a declarat președintele raionului Glodeni, Ion Cojocari. „Acest subiect nu a fost discutat și procedura de schimbare a fondatorului nu s-a realizat. Da, noi avem apartamente sociale, dar ele sunt planificate nu doar pentru personalul medical, ci și pentru alți beneficiari”, a spus vicepreședintele raionului Fălești, Veaceslav Fusu.

Absolvenții universității de medicină sunt reticenți atunci când sunt obligați să lucreze în raioane. Statul le oferă o indemnizație unică de 120 de mii de lei, însă mulți dintre ei nu vor să meargă în sate pentru că nu au un loc de trai asigurat acolo, mai ales dacă au întemeiat deja familii și s-au stabilit în capitală.

La sfârșitul anului trecut, spitalele raionale au trecut din gestiunea autorităților publice locale în subordinea Ministerului Sănătății. Decizia a provocat multe discuții în contradictoriu în spațiul public, fiind supusă consultărilor abia după ce a fost aprobată în prima lectură de Parlament. Inițiativa a venit de la un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Nici autoritățile locale, nici experții în sănătate nu au fost de acord cu schimbarea, care, în opinia lor, s-a făcut în pripă și ar fi fost în măsură să încalce dreptul la proprietate. Într-un final, s-a decis că spitalele vor fi subordonate Ministerului Sănătății, iar clădirile și terenurile aferente vor rămâne în gestiunea autorităților publice locale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.