Acord judiciar de recunoaștere a vinovăției între procuror și acuzat

În Republica Moldova ar putea fi introdusă posibilitatea încheierii unui acord judiciar de recunoaștere a vinovăției între procuror și persoana juridică acuzată. Mecanismul, prezent în majoritatea țărilor membre UE și SUA, este examinat de Ministerul Justiției de la Chișinău. Potrivit autorităților, o astfel de măsură ar putea duce la recuperarea mai rapidă a prejudiciului cauzat statului, transmite IPN.

Potrivit inițiativei, se propune introducerea în legislație a posibilității încheierii unui acord judiciar de recunoaștere a vinovăției între procuror și persoana juridică acuzată. Dacă va fi aprobată de către Parlament, o astfel de măsură va oferi posibilitatea recuperării prejudiciilor cauzate statului de către persoana acuzată, care va achita și o amendă consistentă.

„Deși ideea trebuie încă analizată, în prezent situația este de așa natură că prejudiciile aduse statului nu sunt recuperate, amenzile nu sunt încasate, conturile companiei sunt sechestrate, oamenii rămân fără locuri de muncă, iar persoanele vinovate de comiterea infracțiunilor rămân nepedepsite. Adoptarea unui astfel de proiect ar putea schimba această situație”, a explicat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco.

Potrivit Ministerului Justiției, legislația va conține și instrumentele necesare care nu vor permite să se abuzeze de acest mecanism, cum ar fi implicarea procurorului-șef al procuraturii specializate și autorizarea de către judecătorul de instrucție. De asemenea, mecanismul nu se va aplica persoanelor  juridice care aduc atingere funcționalității statului, de exemplu cele implicate în frauda bancară sau în alte infracțiuni de acest gen.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.