Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi organizaţiile de veterani au semnat un acord de colaborare privind protecţia socială a veteranilor. Documentul se referă la elaborarea de politici pentru îmbunătăţirea situaţiei veteranilor de război, transmite IPN.
Ministra muncii, Stela Grigoraş, a menţionat că acest eveniment este foarte important în contextul implementării planului de acţiuni „Memorie, Onoare, Respect”, adoptat de Guvern. „Semnarea acordului formalizează un dialog permanent, constructiv şi durabil pentru dezvoltarea şi implementarea politicelor de protecţie socială a veteranilor, incluziunea socială a veteranilor şi încadrarea lor în câmpul muncii”, a declarat Stela Grigoraş.
Preşedintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, Mihail Mocan, a apreciat că este un acord important pentru că prevede elaborarea politicilor împreună cu veteranii, cei care îşi cunosc cel mai bine problemele.
Preşedintele Asociaţiei veteranilor de război „Credinţă Patriei”, Ghenadie Cosovan, şi-a exprimat speranţa că acest acord, aşa cum şi-a propus, va crea dosarele personale ale fiecărui invalid, fiecărei mame şi văduve de război. „Prin structurile sociale vom ajunge la fiecare din ei”, a declarat Ghenadie Cosovan. Preşedintele asociaţiei îşi doreşte ca rudele fiecărui erou care a căzut pe câmpul de luptă să ştie că apropiaţii lor nu au luptat în van, dar pentru ţară, pentru neam, şi acest lucru este apreciat.
Ion Coropceanu, consilierul principal de stat al prim-ministrului Pavel Filip, a declarat că acordul reprezintă o piatră de temelie în acel sistem care urmează să fie creat şi pus în aplicare în baza planului de acţiuni „Memorie, Onoare, Respect”. „Vom crea un sistem care va reacţiona operativ la problemele veteranilor şi va acorda soluţii. Vom scurta, totodată, drumul de rezolvare a unei întrebări”, a spus Ion Coropceanu.
În cadrul ceremoniei de semnare a acordului au fost semnalate mai multe probleme ale veteranilor, printre care pensiile mici ale persoanelor care benevol au ieşit pe câmpul de luptă şi ale invalizilor, nu sunt îngrijite mormintele celor căzuţi, rudele în vârstă ale acestora nu au parte de asistenţa necesară și altele.