Combaterea maladiilor cardiovasculare reprezintă pentru Republica Moldova o problemă stringentă atât medicală, cât și socio-economică, ținând cont de faptul că aceasta se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces ale populației, deținând circa 57,5% din mortalitatea totală, pe parcursul ultimilor 10 ani, de două ori mai mult decât media țărilor europene. Un lucru îngrijorător este și lipsa utilajului medical performant în majoritatea instituțiilor medicale din țară. În acest sens, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a semnat astăzi, 28 iunie, un acord de colaborare internațională cu Universitatea Bicocca din Milano, Italia, având ca parteneri: Grupul Spitalicesc Policlinico di Monza, Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga, Institutul de Cardiologie, Spitalul Internațional Medpark, Universitatea Titu Maiorescu și Spitalul Monza din București, România, precum și Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale al Republicii Moldova.
În cuvântul său de deschidere, profesorul universitar Olga Cerneţchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, a declarat că semnarea acestui acord de colaborare este o onoare pentru Universitate, dar și o mare realizare. „Afirmăm cu mândrie, că în instituția noastră se fac cercetări științifice în domeniul cardiologiei, se realizează proiecte naționale și internaționale, dar cel mai important este pregătirea medicilor în devenire pentru activitatea practică în domeniu. Semnarea acestui acord va servi drept imbold pentru realizarea activităților aflate în curs de dezvoltare în domeniul cardiologiei și cardiochirurgiei”, a subliniat prorectorul.
„Sistemul național de sănătate trece actualmente mai multe etape și reforme prin care preconizează să atingă acele standarde internaționale recunoscute la nivel mondial. În acest sens, Republica Moldova își propune să edifice servicii medicale accesibile, calitative, comode cetățenilor. Evenimentul de astăzi se înscrie plenar în toate activitățile realizate între țara noastră, Italia, România și alte state. Grație acordului tripartit, avem un cadru legal și instituțional necesar pentru a aprofunda relațiile de colaborare, ce va reprezenta o sursă continuă atât pentru reprezentanții mediului academic, cât și a instituțiilor medicale”, a afirmat Svetlana Cebotari, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale. Oficialul a menționat că morbiditatea prin maladiile cardiovasculare este destul de înaltă în țară și este îmbucurător că identificăm instrumente care ne-ar consolida în eradicarea și micșorarea acestui fenomen.
Vitalie Moscalu, director general al Institutului de Cardiologie, a accentuat că cooperarea cu partenerii din Italia a început încă în anul 2003. „Colaborarea noastră a dat roade după ce au fost consultați mai multi copii, apoi li s-a efectuat intervenții cardiochirurgicale, soldându-se cu succes. După aceea a urmat o activitate fructuoasă, schimb de experiențe între specialiști, unii dintre ei beneficiind de stagii cu burse pe termen lung, de la trei până la douăsprezece luni. Astfel, în cadrul acestui acord, medicii noștri colaborează cu specialiști din România și Italia în domeniul cardiologiei și cardiochirurgiei”, a conchis managerul institutului de profil.
La rândul său, Massimo di Salvo, președintele Grupului Spitalicesc Policlinico di Monza, Italia, a spus că pentru ei este un motiv de mândrie să continue acest parteneriat, obiectivul fiind dezvoltarea nivelului de sănătate în cardiologie. „Astăzi, în Republica Moldova există deja o bază profesională de pregătire a specialiștilor. Aici avem tot ce ne trebuie pentru a realiza noi proiecte de formare în domeniu, creând condiții ca toți profesioniștii din Republica Moldova și România să revină acasă pentru a-și demonstra capacitățile în practică. Un lucru foarte important care l-am apreciat la specialiștii Dumneavoastră este atenția spre bolnav, de aceea ne dorim să continuăm lucrurile frumoase benefice pentru sistemul de sănătate din RM”, a declarat Massimo di Salvo.
„Filosofia Grupului Monza este Sănătatea este o misiune și încercăm să avem grijă de ea. Acest lucru l-am învățat de la alții și dorim să transmitem mesajul mai departe. Ne bucuram că avem aceleași valori și trebuie să le asigurăm continuitate prin implicare, dăruire de sine și profesionalism”, a spus Luca Militelo, manager general la Spitalul Monza din București, România.
Menționăm că Acordul de colaborare prevede cooperarea în domeniul activităților culturale, didactice, educaționale și de cercetare, în vederea atingerii unui standard înalt în tratamentul bolilor cardiovasculare. Pentru atingerea acestui obiectiv se va organiza instruirea personalului medical privind tehnicile procedurilor invazive și neinvazive, cursuri postuniversitare și programe de formare profesională în ecocardiografie, telemedicină, va fi încurajată realizarea de proiecte de cercetare și participarea la simpozioane și alte evenimente academice.
Prezentul Acord de colaborare interinstituțională s-a încheiat pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia.
Departamentul Comunicare și Relații Publice
IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie
”Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova
Tel.: 022 205 235, 0.79 087 267
DISCLAIMER:
Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.