Achiziția imobilului pentru o afacere s-a transformat pentru o femeie într-un litigiu nesfârșit

Achiziția imobilului în scopul dezvoltării unei afaceri profitabile în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, s-a transformat pentru Ana Cernopolc într-un litigiu fără sfârșit. Avocatul femeii, Andrei Bazatin, susține că, după ce a fost procurat imobilul, noua proprietară a constatat că acesta era dat în locațiune verbală administratorului unui SRL. Ultimul refuză să elibereze încăperea, deși contractul de locațiune a expirat încă în decembrie 2021. Ba mai mult, spune apărătorul, chiriașul a înaintat o cerere de chemare în judecată pentru a tergiversa procesul de evacuare a activității sale comerciale din bunul imobil care îi aparține Anei Cernopolc. Potrivit avocatului, situațiile de acest gen au la bază și anumite lacune legislative, care se cer corectate în cadrul reformei justiției.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Andrei Bazatin a declarat că pe 15 octombrie 2021, Ana Cernopolc a procurat un bun imobil format din construcție și teren. Acesta este amplasat în satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Pentru a procura acest bun imobil, femeia a înstrăinat apartamentul său din Chișinău, pe care l-a cumpărat din banii câștigați de soțul ei peste hotarele țării. „Achiziția imobilului în scopul dezvoltării unei afaceri profitabile s-a transformat pentru Ana Cernopolc într-un litigiu fără sfârșit. După semnarea contractului de vânzare-cumpărare, după înregistrarea dreptului de proprietate în Registrul bunurilor imobile, Ana Cernopolc a aflat că de fapt bunul imobil este folosit de un SRL controlat de Gheorghe Cojocari, un om afaceri din localitate, care avea încheiat un contract de locațiune cu fostul proprietar al bunului imobil”, explică avocatul.

Potrivit lui, pentru a-l evacua pe chiriaș din bunul imobil, Ana Cernopolc a solicitat ajutorul administrației publice locale și al poliției. Însă, Cojocari a refuzat și refuză în continuare să elibereze bunul imobil. Pe 25 octombrie 2021, ultimul, în scopul de a continua activitatea în bunul imobil și pentru a tergiversa evacuarea, a înaintat în instanța de judecată o acțiune civilă împotriva Anei Cernopolc și a foștilor proprietari. „Obiectul acțiunii civile este recunoașterea dreptului de proprietate în beneficiul lui Gheorghe Cojocari și anularea actelor de transmitere a drepturilor de proprietate către Ana Cernopolc. Principalul argument al cererii de chemare în judecată este o presupusă înțelegere verbală dintre Cojocari și fostul proprietar”, susține Andrei Bazatin.

Odată cu cererea de chemare în judecată, Ana Cernopolc a recepționat și copia acelui contract de locațiune dintre Cojocari și fostul proprietar. Termenul contractului de locațiune expira pe 31 decembrie 2021, cu posibilitatea de a fi prelungit în mod tacit. Pentru a evita prelungirea în mod tacit a contractului de locațiune, pe 14 noiembrie 2021, Ana Cernopolc l-a înștiințat pe Cojocari, prin intermediul executorului judecătoresc, că, contractul de locațiune încetează pe 31 decembrie 2021 și a acordat un termen pentru evacuarea din bunul imobil. În continuare, Cojocari a refuzat evacuarea.

Pe rolul Judecătoriei Orhei, sediul Șoldănești, la judecătoarea Elvira Lavciuc se află spre examinare acea cererea de chemare în judecată, depusă de către Gheorghe Cojocari. „Evident că înțelegerea verbală invocată de către Cojocari nu poate fi temei pentru recunoașterea dreptului de proprietate în beneficiul lui Cojocari. Or, acest fapt nici nu este important, pentru că acțiunea de judecată are drept scop principal tergiversarea  evacuării și continuarea folosirii bunului imobil în scopuri comerciale. Chiar reprezentantul domnului Cojocari, în prezența martorilor, a declarat că tactica procesuală a acestora este de a tergiversa examinarea cauzei în continuare”, a menționat apărătorul.

La cererea lui Cojocari, instanța de judecată a asigurat acțiunea prin interzicerea proprietarului de a-l evacua din acest bun imobil. Pentru că ședințele au fost amânate, în martie 2022, Ana Cernopolc, epuizând toate căile prealabile, a înaintat în instanța de judecată o acțiune privind evacuarea lui Cojocari din bunul imobil. Însă, Judecătoria Orhei, sediul Șoldănești, la cererea lui Cojocari, a suspendat examinarea cererii de chemare judecată a doamnei Cernopolc, până la finalizarea examinării cererii depuse de Gheorghe Cojocari.

Pe 23 martie, Ana Cernopolc a depus la Procuratura raionului Șoldănești o plângere pe marginea acțiunilor ilegale ale lui Cojocari. De atunci, spune avocatul, organul de urmărire penală nu a întreprins vreo acțiune de investigare a sesizării. Potrivit avocatului, situațiile de acest gen au la bază și anumite lacune legislative, care se cer corectate în cadrul reformei justiției.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.