Accidente aranjate pentru spălarea banilor din sistemul Cartea Verde

Managerul unei companii de asigurare şi un reprezentant al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule sunt suspectaţi că au pus la cale o schemă frauduloasă de dobândire a banilor din Sistemul Internaţional de Asigurări „Cartea Verde”. Aceşti bani ulterior erau spălaţi prin intermediul unor intermediari – mai multe companii de asigurări din ţară, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Naţional Anticorupţie, cei doi suspecţi sunt reţinuţi. Aceştia sunt cercetaţi pentru fabricarea de dosare fictive de accidente rutiere pe teritoriul Moldovei între automobile de lux autohtone şi automobile cu numere de înmatriculare străine.

Companiile de asigurare, parte a schemei frauduloase, prin intermediul complicilor din cadrul Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, confirmau autenticitatea dosarelor şi sumele estimate ale prejudiciului cauzat. După care, compania de asigurare complice din ţară se adresa companiei de peste hotare care a eliberat Cartea Verde pentru achitarea despăgubirilor.

Prejudiciul total cauzat se estimează la milioane de lei, iar schema identificată a funcţionat din 2009. Mijloacele financiare obţinute ilegal din aceste activităţi se acumulau pe conturile bancare ale persoanelor interpuse, ulterior fiind împărţite între membrii grupării. CNA presupune că aceştia au acţionat prin înţelegere prealabilă cu angajaţi ai Poliţiei Rutiere.

Săptămâna trecuta, instanţa a eliberat mandat de arestare pe numele celor două persoane reţinute de CNA, una dintre care este şi organizatorul reţelei. Ceilalţi suspecţi conlucrează cu urmărirea penală şi depun depoziţii pe cazurile date, fiind cercetaţi în stare de libertate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.